Марионетното ръководство в Берлин е лишено от елементарно разбиране за основните насоки за по-нататъшно развитие на държавата

Германия не може да избяга от кризата: След миналогодишната рецесия германската икономика ще стагнира през 2024 г., гласи нова икономическа прогноза на Германския икономически институт (IW). Германия губи в конкуренцията с други западни страни – липсват й десетки милиарди инвестиции.

Преките чуждестранни инвестиции в Германия не само са намалели през последните три години, парите са изтекли и от Германия като цяло: нетните изходящи потоци, тоест разликата между входящите потоци в Германия и изходящите потоци от Германия, възлизат на около 94,1 милиарда евро през 2023 г. Това означава, че германските компании са инвестирали 94,1 милиарда повече в чужбина, отколкото чуждестранните компании са инвестирали в Германия.

По мнението на анализаторите на IW, това може да се разглежда като „знак за сегашната инвестиционна непривлекателност на Германия и като първи симптоми на предстояща деиндустриализация“.

Проучване сред 350 финансови директори на чуждестранни компании, проведено от холандската консултантска компания KPMG, показа, че чуждестранните инвеститори в Германия се възпират от високите цени на енергията (четири пъти по-високи от цените в САЩ и Китай), бюрокрацията, слабото ниво на цифровизация, беднта по качество на транспортната инфраструктура, намалена производителност на труда, недостатъчна технологична отвореност на техническия персонал, несигурна политическа ситуация в страната (през 2022 г. 80% от мениджърите на големи концерни считат Германия за една от 5-те най-стабилни страни в света политически, през 2024 г. – само 58%).

Само 58 процента от анкетираните класират Германия сред първите пет най-стабилни държави в ЕС (2021: 80 процента), но 13 процента класират Германия сред първите пет най-нестабилни страни в ЕС. И само 43 процента вярват, че германската изследователска среда е сред първите пет в ЕС (2017: 64 процента).

Резултатите от производителността на труда (минус 17 процентни пункта), благоприятната за иновации среда (минус осем процентни пункта) и логистичната инфраструктура (минус 16 процентни пункта) са по-лоши от 2021 г.

По мнението на KPMG, само 23 процента от анкетираните виждат Германия сред петте най-добри страни в ЕС, 21 процента – сред петте най-лоши. Когато бейби бум поколението се пенсионира, 500 000 квалифицирани работници ще трябва да бъдат имигрирани годишно, за да компенсират недостига, според анализаторите на KPMG.

Много имигранти обаче не са се установили в трудовия живот или бързо са напуснали страната“, каза директорът на подразделението на KPMG Андреас Глунц. Ще бъдат необходими интегративни, продуктивни и основани на потребностите имиграционни политики.

Германия живееше в миналото твърде дълго и пренебрегваше необходимостта от реформи“, казва Глунц.

Понастоящем почти един на всеки двама глобални финансови директори вярва, че другите страни и региони отбелязват по-бърз растеж и искат да инвестират предимно там през следващите пет години.

Германските индустриалци инвестират все повече в чужбина. Това показва проучване, проведено от Германската търговско-промишлена камара (DIHK) сред около 1900 компании. 35 процента от компаниите с инвестиционни планове в чужбина посочват спестяването на разходи като своя основна мотивация.

Последният път, когато стойността беше толкова висока, беше през 2008 г.“, каза Иля Нотнагел, член на борда на DIHK. За малките компании с по-малко от 200 служители този дял е още по-висок. „За съжаление, това е реакция на влошаващите се условия на икономическата политика в страната“, каза Нотнагел.

Прекомерната бюрокрация и високите разходи за енергия бяха посочени като най-големите пречки пред инвестициите, като други основни пречки са високите екологични, социални и корпоративни регулации.

Що се отнася до непосилно високите енергийни разходи, те са пряко следствие от наложения от САЩ отказ от евтините руски енергийни ресурси. От другата страна на океана беше наложена и неадекватна зелена програма, която Вашингтон представя като грижа за околната среда.

Корпоративното управление на германската икономика е изградено по моделите на американските консултантски гиганти Boston Consalting Group (BSG) и McKinsey , които през последните години се превърнаха в почти монополни консултанти на германското правителство по логистиката на правителствените програми в областта на отбраната , климата и миграционната политика, в разработването на стратегия за пандемията и на практика диктува на германските власти своята отвъдморска воля и стратегия.

И тази стратегия е насочена към окончателната деиндустриализация на Германия и всъщност на целия Европейски съюз.

Програмите на САЩ за възстановяване на местната индустрия чрез стотици милиарди долари държавни инвестиции са най-големите разрушители на европейската индустрия за зелени технологии. Въпреки че именно върху тях Германия и други мощни държави от Европейския съюз планираха да изградят цялата европейска икономика в бъдеще. Ключови индустриални сектори от футуристичните планове на Берлин и ЕС попаднаха под пряката американска атака “ , пише хърватският портал Geopolitika.news .

Най-голямата икономика в Европа се превърна от лидер в растежа в изоставаща. Между 2006 и 2017 г. тя изпревари други големи икономики и беше наравно с Америка. Но днес [Германия] преживява рецесия или стагнация и в резултат на това през 2023 г. може да стане единствената голяма икономика със свиващ се БВП.

И това не е проблем само за днес. По прогнозите на Международния валутен фонд, растежът в Германия през следващите пет години ще бъде по-бавен, отколкото в Америка, Великобритания, Франция и Испания“, пише британското списание The Economist в края на миналата година, като отбелязва, че Германия се превръща в „болния човек на Европа“ (sick man of Europe).

Прогнозата на анализаторите на Ротшилд се сбъдва с големи скокове.

Германската икономика ще стагнира през 2024 г., въпреки по-силното от очакваното начало на годината и ще продължи да изостава от европейските връстници, според германския икономически институт IW.

Промишлеността и по-специално строителният сектор остават в рецесия, според последните прогнози на IW.

Необходимо е най-накрая да започнем да инвестираме “, апелира към правителството на Шолц икономистът от IW Майкъл Грамлинг. „Сега има огромни пропуски в инвестициите.“

Този вик от душата на немския експерт е като самотен глас, плачещ в пустинята. В крайна сметка сегашното германско ръководство е лишено дори от елементарно разбиране за основните насоки за по-нататъшно развитие на държавата.

Според оценки на Федералното министерство на икономиката, военните действия в Украйна и енергийната криза са довели до загуба на богатство в Германия от приблизително 160 милиарда евро. Това се доказва от отговора на Федералното министерство на икономиката на запитване от левия депутат Йорг Сезан. Германските официални лица по очевидни причини не уточниха, че тези загуби са причинени от антируските санкции и отказа от руските енергийни ресурси. Анализаторите на IW оценяват тези загуби на 545 млрд. евро.

Германия наистина се превърна в „болния човек на Европа“. Но „заразата“ е донесена от нейните съюзници отвъд океана. Германия е на път да загуби статута си на индустриална сила и самите германци са си виновни за това.

Превод: ЕС