Започнахме мащабна акция по почистване на гробищните паркове. От днес започна косенето и премахването на храсти и клони в зелените площи на Централните софийски гробища, посочва кметът Васил Терзиев в профила си във Фейсбук, цитиран от БТА.

Предвидили сме необходимата техника, с която почистената био маса да бъде транспортирана, а след това и преработена в инсталацията за биологично третиране в Хан Богров. Още с първите доброволчески акции за чистене и озеленяване на софийските гробища, обещахме на гражданите да решим натрупаните проблемите в общинското предприятие “Гробищни паркове” докрай, посочва Терзиев.

Обещанията изискват последователни действия. Неведнъж сме подчертавали, че проблемът не е само в неприветливия начин, по който изглеждат тези места, калните алеи, нарушената цялост на оградите и нерегламентирания достъп на външни лица, допълва столичният кмет.

По думите му занемареното общо състояние на всички гробища е следствие и от множество злоупотреби, които новото ръководство на общинското предприятие е разкрило и предало за разследване на компетентните органи.

До Черешова Задушница остават 25 дни, в които ние ще работим всекидневно. До 22 юни ще върнем нормалния облик на софийските гробищни паркове и ще продължим да полагаме необходимите усилия, за да ги поддържаме във вида, в който всеки гражданин очаква да бъдат, заявява Васил Терзиев.