Опасни странични ефекти, сериозни грешки в изследванията, шумни корупционни скандали – истината за коронавирусните ваксини продължава да се разкрива на Запад. Какви недостатъци са открити в лекарствата и защо това стана известно едва сега?

Непълни данни

В разгара на пандемията Израел извърши ускорени ваксинации. Дълго време страната беше на първо място в света по дял на ваксинираното население. Правителството на Бенямин Нетаняху положи огромни усилия, за да осигури масивни доставки на германско-американското лекарство от „Файзер“/“Бионтех“. Те дори платиха двойно повече за лекарството.

Те също така предложиха фармацевтите да превърнат Израел в тестова площадка. Министерството на здравеопазването организира масово събиране на данни за напредъка на ваксинацията и благосъстоянието на ваксинираните. Информация идва от медицински организации и население. Отзивите могат да бъдат оставяни и анонимно. В резултат на това всички заинтересовани – както официални лица, така и производители – получиха огромно количество информация, която нито едно клинично изследване не би предоставило.

Въз основа на събраните данни израелското правителство издаде присъда: ваксината няма сериозни странични ефекти, с изключение може би на температурни колебания и болка на мястото на инжектиране. Сметната палата обаче наскоро провери тази работа – и откри мащабни нарушения.

Освен всичко друго се оказа, че медицинският отдел „не е забелязал“ по-сериозни последици. Например около 200 ваксинирани жени се оплакват от менструални нарушения. По някаква причина обаче Министерството на здравеопазването не е проверило тези данни.

Още по-лошо: оказа се, че по-голямата част от съобщенията за „странични ефекти“ – 82% – изобщо не са взети под внимание. Системата за обработка на съобщения не е настроена правилно, затруднена от технически неизправности и недостиг на персонал, казаха одиторите. В резултат на това от 345 200 доклада министерството е приело за разглеждане само 55 хиляди. И от тях лекарите са проучили само хиляда оплаквания.

Установените сериозни нежелани реакции включват случаи на миокардит (възпаление на сърдечния мускул). Освен това те станаха известни, когато един от лекарите се обърна директно към ръководството на министерството. Ако беше използвал формуляра на сайта на Министерството на здравеопазването, съобщението най-вероятно щеше да бъде изгубено, отбелязва местното издание „Йедиот Ахронот“. Общо сърдечни проблеми са установени в 275 случая. Повечето пациенти се нуждаеха от хоспитализация.

Редки болести

С течение на времето се появяват все повече и повече данни за страничните ефекти, причинени от ваксините срещу коронавирус. В началото на май британският фармацевтичен гигант „Астра Зенека“ оттегли европейското одобрение за своето лекарство. Дни по-рано компанията за първи път официално призна: в редки случаи ваксината причинява смъртоносна болест – тромбоза със синдром на тромбоцитопения.

В същото време производителят заяви, че причините са му неизвестни. Сега ще има процес: жертви и роднини на жертви са завели 51 дела срещу „Астра Зенека“. Размерът на исковете е 125 милиона долара.

В края на март стана известно, че Датската агенция по лекарствата е установила „страничен ефект“ в друго лекарство – на американската „Модерна“. Оказа се, че ваксината може да доведе до хронична уртикария, кожно заболяване.

Най-обширният доклад за здравословни проблеми, които могат да бъдат причинени от ваксинации срещу КОВИД-19, беше публикуван през февруари. В проучването участват 99 милиона души от Австралия, Аржентина, Канада, Дания, Финландия, Франция, Нова Зеландия и Шотландия. Работата потвърди с висока степен на сигурност връзката между иРНК ваксините (от „Файзер“/“Бионтех“ и „Модерна“) и редките странични ефекти на миокардит и перикардит (подуване на тънката обвивка на сърцето).

А ваксината на „Астра Зенека“, както се оказа, е свързана не само с тромбоза, но и със синдрома на Гилен-Баре (когато имунната система атакува нервната система), както и с остър дисеминиран енцефаломиелит – възпаление и подуване на мозъка и гръбначния стълб шнур.

Още през 2021 г. компанията беше обвинена, че многократно допуска грешки в проучвания, които са подвеждащи за възможните ефекти от ваксинациите.

„Узурпация и корупция“

Има и други проблеми – не от медицинско естество. Демонстрация се събра пред съда в Лиеж, Белгия на 17 май: дойдоха роднини и приятели на онези, за които се твърди, че са починали поради ваксинация. Протестиращите поискаха наказания за европейски чиновници, принудили населението да се ваксинира. Сега тези държавни служители са заподозрени в корупция.

В центъра на скандала е шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Още през 2021 г. журналистите научиха, че тя лично се е договорила с изпълнителния директор на „Файзер“ Алберт Бурла за закупуване на 1,8 милиарда дози от лекарството за 20 милиарда евро, заобикаляйки официалните структури на ЕС. Обемите се оказаха извънредно големи и част от ваксините бяха изхвърлени. Около четири милиарда евро бяха пропилени.

В резултат на това няколко лица и организации от различни европейски страни съдиха фон дер Лайен, обвинявайки я в „узурпация на власт“, „унищожаване на публични документи“, „незаконни действия, обогатяване и корупция“. Сега в Лиеж решават кой орган да разгледа делото срещу шефа на ЕК.

Лекарството за антиваксъри

Поредица от скандали нанесоха удар не само на фармацевтите и чиновниците, но и на самата идея за ваксинация. И по този начин засили позицията на привържениците на антинаучните възгледи – така наречените антиваксъри.

Всъщност вредата от ваксинациите не е толкова голяма, колкото от коронавируса, поне от най-опасните му разновидности. На всеки десет милиона души, ваксинирани с „Астра Зенека“, има само 73 случая на кръвни съсиреци, според Британската сърдечна фондация. А при подобен брой болни от коронавируси кръвни съсиреци се откриват при хиляди. Същото е и с миокардита: рискът от получаване на сърдечни проблеми поради инфекция е много по-висок, отколкото след ваксината.

Но не е лесно да се докажат ползите от ваксинацията. Благоприятните ефекти на ваксините обикновено се отразяват в статистиката: например, когато броят на заболяванията в населението намалява или изчезва напълно. Ако човек остане здрав или лесно претърпи инфекция, не може да се каже с пълна сигурност, че това се е случило поради лекарството или по някаква друга причина. Но редките жертви на ваксинациите са конкретни хора с име и фамилия. Те са по-видими в информационното пространство, историите им създават негативен фон около ваксинирането.

За да оправдаят разработчиците, че не са забелязали навреме страничните ефекти и не са ги докладвали, може да се каже, че не е проведено нито едно клинично изпитване върху десетки милиони пациенти. Ограниченият брой доброволци, които първи тестваха ваксините, просто не им позволи да идентифицират всички редки заболявания, които лекарството може да причини, отбеляза по-рано Джим Бътъри, съдиректор на Глобалната мрежа данни за ваксинациите.

„Общественото доверие във ваксинациите ще зависи от открит и честен дебат. Ползите далеч надвишават рисковете – както при ваксините“, каза британският медицински експерт Фиона Фокс пред „Гардиън“

Според нея чиновниците, които крият евентуалната вреда от ваксинациите, печелят в момента, но подкопават доверието във ваксинацията в дългосрочен план. И това може да доведе до нова епидемия.

 Превод: В. Сергеев