Испанското правосъдие разследва съпругата на премиера Педро Санчес по подозрение в редица закононарушения, включително корупция, предаде ДПА. Местният съд на автономната общност в Мадрид отхвърли обжалването от прокуратурата срещу започване на разследването. Съдът обяви, че разследването е оправдано, с което потвърди решението на съдия в Мадрид, който реши в средата на април да започне разследване срещу съпругата на Санчес, Бегоня Гомес, по подозрение в търговия с влияние и корупция в бизнеса.

След като обвиненията срещу съпругата му излязоха наяве, Санчес отрече обвиненията и заплаши, че ще подаде оставка от поста, който заема от средата на 2018 г. Той се оплака, че е подложен на тормоз от десницата и крайната десница с всички възможни средства. Въпреки това, след петдневен размисъл, по време на който отмени всичките си публични ангажименти, Санчес реши да остане на поста си.

Сигналът е подаден през април от частна организация, наречена „Манос лимпиас“ („Чисти ръце“). Организацията обвинява съпругата на Санчес, която не заема държавна длъжност, че злоупотребява с положението си, за да получава обществени поръчки.

От няколко години „Манос лимпиас“ води кампании в полза на десницата в Испания. Тя признава, че обвиненията ѝ срещу Гомес се основават на медийни съобщения. Испанската прокуратура и полицейското звено, отговарящо за корупционни престъпления, не са открили доказателства за незаконна дейност на Гомес в своите разследвания.

Източник: БТА