Украйна се подготвя за по-нататъшните действия на врага на фронтовите линии, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ.

Зеленски обърна внимание във вечерното си видеообръщение на ситуацията в Покровското и Кураховското направление в източната Донецка област и в Купянското и други направления в съседната Харковска област, на север. Той благодари на военните части, които правят всичко необходимо, за да стабилизират обстановката на фронта.

„Ние също така се подготвяме за всяка по-нататъшна вражеска активност – ясно разбираме какви задачи поставя (руският президент Владимир) Путин на своята армия и с каква цел. Ще му отговорим – със сигурност“, подчерта Зеленски.

В своето видеообръщение украинският президент освен това обвини Русия, че оказва натиск върху държави, за да не участват другия месец в Швейцария в среща на високо равнище, посветена на усилията за слагане на край на войната, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Зеленски иска на форума на 15 и 16 юни да бъде създаден фронт за оказване на натиск върху Русия и да бъде утвърдена неговата „формула за мир“, която призовава за изтегляне на руските войски и възстановяването на границите на Украйна от 1991 г.

„Близо 100 държави и международни организации“ вече са част от „глобалните усилия“ за разрешаване на конфликта, обяви украинският президент. Той изрази увереност, че „Русия вече няма да може да провали срещата на високо равнище, въпреки че полага големи усилия да направи това“.