Унгарският външен министър Петер Сиярто посети Беларус, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че целта на вчерашната визита е била разширяване на двустранните връзки въпреки санкциите, наложени от Европейския съюз на страната.

„Нашата позиция е ясна: по-малко санкции, повече сътрудничество“, обобщи унгарският външен министър.

ЕС наложи поредица от санкции срещу Беларус заради начина, по който властите потушиха масовите протести след  президентските избори през август 2020 г. Изолацията на страната се засили, след като държавният ѝ глава Александър Лукашенко позволи на руски войски да използват територията на страната му, за да атакуват от нея Украйна на 24 февруари 2022 г.

Отбелязвайки, че „санкциите не работят“, Сиярто посочи, че Унгария „засилва икономическото сътрудничество с Беларус в сфери, които не са засегнати от ограниченията“.

Представители на двете страни подписаха споразумение за сътрудничество в областта на атомната енергетика, предвиждащо обучаване на кадри и стопанисване на ядрени отпадъци. Според Сиярто то ще помогне на Унгария „да използва опита на Беларус, придобит при изграждането на реактори с подобна технология“.

Унгария си сътрудничи с Русия за монтирането на нов реактор в АЕЦ „Пакш“, който е планирано да бъде въведен в експлоатация до края на това десетилетие. В Беларус също има атомна електроцентрала, построена от Русия.

Беларуският външен министър Сергей Алейник изрази надежда, че когато Унгария поеме през юли ротационното председателство на Съвета на ЕС, тя ще насърчи „здравословните тенденции“ в Европа.

„На хората им омръзнаха конфронтацията, натискът и ескалацията“, каза той.