Възходът на изкуствения интелект може да увеличи зависимостта на банките от големите технологични фирми в САЩ, създавайки нови рискове за финансовата индустрия. Това опасение изкристализира миналата седмица по време на глобалната среща на финансовия свят в Амстердам.

Вълнението около използването на изкуствен интелект (AI) в сферата на финансовите услуги нарасна драстично след пускането на ChatGPT в края на 2022 г. До това време AI вече беше впрегнат за откриване на измами и пране на пари във финансовия свят, но сега банките интензивно проучват и начини за внедряване на генеративен AI в своите дейности. Ако не да внедрят технологията, те се стремят поне да оценят как могат да използват AI, за да получат конкурентно предимство.

На прага на принудата

Но на срещата на ръководители на финансовите институции на ЕС някои изразиха опасения, че количеството изчислителна мощност, необходимо за разработване на собствени системи с изкуствен интелект, ще принуди банките да разчитат още повече на малък брой доставчици на технологии – предимно големи технологични компании, разположени отвъд океана.

ING, например, очаква, че ще разчита на големите технологични компании „все повече и повече в бъдеще“ за инфраструктура и машини, каза главният ѝ анализатор по изкуствен интелект Бахадир Йълмаз пред Ройтерс. „Винаги ще имате нужда от тях, защото понякога мощността на машината, която е необходима за тези технологии, е огромна. Освен това наистина не е  възможно банка да изгради самостоятелно тази технология“, каза Йълмаз.

Зависимостта на банките от малък брой технологични компании обаче е „един от най-големите рискове“, смята топ-специалистът от ING. Европейските банки трябва да гарантират, че могат да преминават между различни доставчици на технологии и да избегнат това, което в бранша се нарича „заключване към доставчика“ – вид мъртва хватка, при която организация-потребител на технологии е принудена да използва даден доставчик и не може да се откаже от неговите технологии.

„Изкуственият разум изисква огромни количества изчисления и наистина единственият начин, по който можете да получите разумен достъп до такива изчислителни ресурси, е от Big Tech,“ съгласен е Джоан Ханафорд, ИТ директор на корпоративната банка на Deutsche Bank.

Между галопа на технологията и хватката на регулацията

За европейските банки са налице изисквания да уведомяват регулаторите, когато преместват данни „в облака“, напомни Ханафорд. А това може да стане много по-сложно с увеличаване на използването на облачни изчисления.

По-нататък нещата стават още по-сложни. Неотдавнашен доклад на Европейската централна банка, разглеждащ рисковете и ползите за финансовата индустрия от изкуствения интелект, предупреди, че AI може… „да е предразположен към значителни проблеми с качеството на данните.“

По-специално, начинът, по който се обучават моделите, прави много вероятно включването на изкривявания или грешки, присъщи на данните, върху които са били обучени алгоритмите. Освен това AI е склонен към халюцинации, предупреждава ЕЦБ и изтъква риска от по-голяма зависимост от доставчиците на самите технологии.

Миналата година Великобритания предложи правила за регулиране на силната зависимост на финансовите компании от външни технологични доставчици като Microsoft, Google, IBM и Amazon. Регулаторите се притесняват, че проблемите в дадена компания за облачни изчисления биха могли потенциално да попречат на услугите в много финансови институции.

В търсене на алтернативи

Главният изпълнителен директор на френския стартъп Mistral AI, смятан за „отговора“ на Франция на OpenAI, посочи, че има „синергия“ между нейните GenAI продукти и финансовите услуги. „Виждаме много възможности в създаването на информация за анализ и мониторинг… което е нещо, което банкерите обичат да правят“, каза Артър Менш.

„Важно е да се отбележи, че изискванията на банките към облака за AI може да се променят с течение на времето, поради вида и сложността на бъдещите AI проекти,“ посочи Адриан Брадли, ръководител на облачната трансформация в KPMG UK, пред The Register. „Въпреки че по-големите хиперскейлъри често са търсени, заради способността си да поддържат обучението на големите генеративни AI модели, е възможно да се изпълняват и по-малки модели на локални машини“.

Според него, макар че скоростта и точността може да са по-ниски, ползата от локалното използване на AI модел е в допълнителната сигурност и контрола върху данните.

Но „мъртвата хватка“ на хиперскейлърите вече е в ход. В последните две години те решително инвестират в генеративни AI и докладите на пазарните анализатори показват, че големите облачни оператори са „изсмукали“ от пазара доставките на GPU ускорители Nvidia, за да изградят своите AI услуги – а това не само им дава преднина, но и ограничава възможностите за разгръщане на алтернативи.

Източник: technews.bg