Резултати на парламентарните избори на “БСП за България”:

26 март 2017 г. – 955 490 гласа
4 април 2021 г. – 480 146 гласа
11 юли 2021 г. – 365 695 гласа
14 ноември 2021 г. – 267 817 гласа
2 октомври 2022 г. – 232 338 гласа
2 април 2023 г. – 225 914 гласа
 9 юни 2024 г. – 141 175 гласа

Ако е вярно, че БСП била единствената алтернатива на „модела ГЕРБ“, „не влязла в договорки и останала на принципни позиции ”, както не се умориха да твърдят КН и КМ, то защо тогава избирателите така последователно продължават да я наказват вече седма година? На никого не му се слушат вече оправдания с вътрешните врагове, които ще се окажат най-мощните политически фактори в държавата, щом могат да предизвикат чак такъв отлив от 130-годишна партия. На никого не му се слушат и клетви за принципност и последователност. Още по-малко – хвалби, какви невероятни успехи сме постигнали в правителството „Петков“, когато индустрията “процъфтяваше” покрай срамното изнасяне на оръжия за Украйна. Въобще на никого не му се слуша вече нищо от устата на тази безвъзвратно провалила се председателка и клакьорите й.

И понеже в социалните мрежи ври и кипи от обвинения и злорадстване в стил „със здраве да си ползвате новата политическа класа дето си я избрахте или по-точно не си избрахте“, нека е ясно едно. Най-голямата вина за настоящата трагична (отдавна вече не е комична) политическа картина в България е на БСП-Нинова, както и на всички, виждащи пропадането на БСП и отказали да се обединят, вместо да се роят. Нито “величието“, нито подемът на ДПС, нито затвърждаването на ГЕРБ и на „Възраждане“ щяха да са факт, ако българските избиратели имаха възможност да подкрепят автентична социалистическа партия.

Учредихме Платформа „Социализъм ХХІ-ви век“ на 15 май 2021 г., след срива на БСП-Нинова на изборите от 4 април 2021 г. със загубата на половин милион свои поддръжници, като идейно и политическо обединение в партията, отворено и към множеството леви хора в България. Оттогава досега неколкократно, ясно и категорично сме заявявали: „Оставка на цялото ръководство!“. За да може БСП час по-скоро да се превърне в нужната на страната съвременна демократична социалистическа партия, годна да бъде движеща сила за широко ляво единение, с нови послания, нова организация и нови лица!

Отдавна сме се разделили с илюзиите, че на „Позитано“ 20 са останали хора със съвест и морал, камо ли с леви убеждения. Но днес заявяваме своята подкрепа за смелата позиция на Младежкото обединение в БСП, което поиска незабавната оставка на КН. Казват че бъдещето принадлежи на младите. Дано тях ги чуят!

Инициативен комитет на
ИПО „Платформа „Социализъм ХХІ век“