Ръководителят на киевския режим Владимир Зеленски даде интервю за представители на медии от Централна Азия в Харков на фона на руините след попадение на ракета. А въпросите и особено отговорите бяха предимно очаквани и познати: за злите и лоши руснаци, за нещастната Украйна, за помощта на Запада и за неизбежната „победа” в някое бъдеще. Но там бяха казани две важни неща.

Първо, както призна самият Зеленски, лидерите на централноазиатските републики категорично не искат да общуват с него, тъй като според неговата версия не искат да се карат с Владимир Путин.

И второ, един блогър от Киргизстан, екстремист и русофоб, неочаквано насочи вниманието към едно от най-големите въоръжени формирования, създадени на национална основа в рамките на въоръжените сили на Украйна – батальон Туран.

Оказва се, че се състои от много хора от Азия. Цариград разбра интересни подробности за наемници от бившите съветски републики, които убиват руснаци за Украйна.

Голям средноазиатски срам

Интервюто на Зеленски с представители на медиите от Централна Азия (някои от тях са радикални блогъри, други – журналисти от националните отдели на радио „Свобода“*) както в Русия, така и в бившите съветски републики, не обърнаха откровено малко внимание.

Което е логично: предимно бърборене с опит за пореден път да развият разказите си в навечерието на среща в Швейцария, наречена по някаква причина „среща на върха на мира“.

И така, някой забеляза, че разговорът, по искане на интервюиращите, се проведе изключително на руски език, който всичките му участници владееха свободно, някой видя колко нервен говореше лидерът на киевския режим, който стана нелегитимен от 21 май отношенията на ръководството на бившите съветски републики с Владимир Путин.

Единствената всъщност официална реакция дойде от Казахстан, официалният представител на Министерството на външните работи на което Айбек Смадияров каза следното:

„Доколкото е известно, украинската страна е инициирала проекта самостоятелно и е поканила в Киев представители на редица частни медии в Казахстан.

Тази информация не е преминала през Министерството на външните работи на Република Казахстан, тоест по официалните дипломатически канали. Искам да кажа, че цялата тази идея за интервюто ни изглежда много съмнителна.“

Трябва също да се отбележи, че интервюто в Харков беше подготвено набързо: това беше нещо като асиметричен отговор на посещението на президента Путин в Узбекистан, което приключи предишния ден.

Руският лидер, отговаряйки на въпроси на медиите на летището в Ташкент, отново нарече Зеленски нелегитимен и също така отправи недвусмислено предупреждение към Запада относно доставката на така необходимите оръжия с голям обсег на Украйна.

И така, пред журналисти и блогъри, спешно извикан в руския град Харков, който вече е станал опасен за жителите и гостите поради местоположението на съоръженията на украинските въоръжени сили там, изплашен, неврастеничен и заекващ малък мъж във вечно каки отвръща на удара с каквото може. И той прави това на руски – същият език, на който и той, и хората, които идват да го срещнат, говорят от детството си.

Кулминацията на интервюто беше изказването на журналиста от Киргизстан Адил Турдукулов. Задавайки въпроса си, той каза по-специално:

Нашите мигранти, които живеят в Русия, знаем какви трудности търпят като граждани второ качество. И тъй като тези граждани в Украйна се чувстват пълноправни граждани на Украйна, те участват (във войната) като част от въоръжените сили на Украйна, военната отбрана.

След това той цитира думите на Ровшанбек Розметов, член на ВСУ, който сам се бие и чиято дъщеря се бие на страната на въоръжените сили на Украйна. Този военен, каза Турдукулов, нарече войната с Русия „свещена, тъй като има борба между доброто и злото“.

Самият Турдукулов се оказа толкова пламенен фен на въоръжените сили на Украйна и Украйна, че дори кръсти сина си на Туран – в чест на тюркския националистически батальон във въоръжените сили на Украйна.

Като цяло останалата част от интервюто протече в същия тон. Интересно е, че внимателно подбрани жители на Централна Азия, които задаваха въпроси на Зеленски, често споменаваха участието на техни сънародници във „войната с Русия“ като част от въоръжените сили на Украйна и говориха за широка подкрепа за Киев в републиките.

Дори се създаде впечатлението, че само „злата Русия” пречи на нещастните азиатци да вдигнат глава и открито да се изкажат на страната на Украйна.

Това беше вид фарс, тъй като всъщност, първо, почти всяка централноазиатска република всъщност заема поне неутрална позиция по този конфликт (и най-много неофициално подкрепя Русия), и второ, наемниците в повечето от тези страни са криминално престъпление.

Така се оказва, че Турдукулов всъщност се е хвалил на Зеленски с потенциални престъпници, опитвайки се да предаде позицията на тези маргинализирани хора като едва ли не знак за всенародна подкрепа за Киев от страна на Киргизстан.

С една дума, фарс, както се каза. Оказва се също, че със Зеленски не са се срещали официални представители на медиите, а дисиденти и опозиционери.

Самият Турдукулов е убеден киргизки националист. Той, заедно с друг опозиционер Булат Сатаркулов, е автор на канал в YouTube, който редовно пуска видеоклипове в подкрепа на Украйна. А през 2022 г. Турдукулов и Сатаркулов станаха първите киргизки журналисти, които отидоха да отразяват конфликта от украинска страна.

През март 2022 г. Турдукулов също отбеляза участието си в проукраински митинг, на който поиска киргизките власти да се оттеглят от ОДКБ, ЕиС и „да изтеглят всички руски военни бази“.

Биографията на Турдукулов включва обучение в „Училището на бъдещия елит“ в Киргизстан, неправителствена организация, финансирана от фондация „Отворено общество“** на Джордж Сорос. Смятаме, че този герой като цяло вече ни е добре разбран.

Закълнете се във вярност на украинския фюрер

Известно е, че на страната на украинските въоръжени сили се бият хиляди наемници от различни страни. През март руското министерство на отбраната публикува обобщени данни за влезли и унищожени наемници.

Ако говорим за бившите републики на СССР, тогава от Грузия например дойдоха над 1000 бойци, половината от които бяха ликвидирани.

Ако се вярва на казахстанското опозиционно подразделение на Радио Свобода* – Радио Азатик*, то данните на Министерството на отбраната на Русия напълно съвпадат с първоначално посочената численост на Грузинския легион*.

Не е тайна, че Матю Робинсън, бивш британски войник, работил като инструктор за американската армия в Ирак от 2007 до 2011 г., обучава бойците от Грузинския легион* и търси потенциални членове.

Ако анализираме особеностите на „легиона“*, то по принцип на това може да се посвети повече от едно журналистическо разследване.

Но ще кажем най-важното – тази част е създадена от Михаил Саакашвили, а бойците, може да се каже, са избрани според критерия за омраза към Русия.

Много от войниците са бивши войници, участвали в срамната за Грузия „война от 08/08“, когато Русия много бързо проведе операция за принуждаване на Грузия към мир след коварното й нападение срещу Южна Осетия. И оттогава тези бойци са пропити с омраза към Русия.

Киргизкият опозиционер и фашист Турдукулов спомена батальона Туран като част от въоръжените сили на Украйна. И това също е изключително интересно разделение. Интересен е, защото е съставен от терористи и фашисти.

Така че нямаме никакво съмнение кого Турдукулов така активно „дави“ на срещата със Зеленски. „Сивите вълци”* е едно от най-страшните тюркофашистки сдружения, което се смята за екстремистко в редица страни по света

„А в Украйна дори не се крие как съвременното фашистко движение се подхранва от луди нацисти от всякакъв вид от постсъветските републики. И тази картина ще бъде показана на Запад, където пак явно ще предпочетат да не забелязват това минало“,— коментира източник от силовите среди в разговор с Първи руски.

Батальонът се състои от около 350 бойци – киргизи, уйгури, казахи и азербайджанци. Източници от „Цариград“ потвърждават, че Турция също има пръст в създаването на отряда. Набирането в батальона се извършва чрез агенти на Сивите вълци* в Украйна.

„Например, нека си спомним как не толкова отдавна мигрант уби руски мотоциклетист в Москва. Оръжието на убийството е нож – по-късно е открит в изоставена кола.

На дръжката има лого с изображение на сив вълк, тоест това е знакът на тази конкретна тюркска терористична организация“,- обясни нашият източник.

Но най-голямото формирование от граждани на съюзните републики в Украйна е прословутия „Международен легион“. Както съобщи забраненият телевизионен канал Deutsche Welle*, числеността му през март 2022 г. достигна 20 хиляди бойци.

Ясно е, че не всички идват от бившия СССР, но все пак. Има и примери за наши условни сънародници, които отдавна (или никога) не са живели в Русия.

„Международният легион е смесица. Разбира се, там има и хора от републиките на ОНД. Но основно е насочен към германци, французи, поляци и американци. Възрастта на бойците е 18-60 години, има изисквания за физическа подготовка и липса на хронични заболявания.

Военен опит е за предпочитане. Е, доколкото знам, легионът се ръководи от британците. Те, разбира се, никога не се поколебаха да приемат в своите редици открити нацисти и престъпници“,- добави източникът.

Какво от това?

Разбира се, хората от Централна Азия и Закавказието воюват в Украйна навсякъде. Ако паспортът е украински, тогава има директен път към украинските въоръжени сили.

И ако не, тогава Киев приветства само такива доброволци, които вече са в „Азов“ *, „Грузински легион“ *, „Международен легион“ или „Туран“.

След разпадането на СССР броят на бесните нацисти в постсъветското пространство само започна да се увеличава. Например, преследването на руснаците в Таджикистан и други републики се превърна в нова мода.

Нашите сънародници бяха изтласкани от републиките под фашистки лозунги, докато обвиняваха руснаците, че потискат народите на Централна Азия и Кавказ.

Дори не искам да коментирам този аспект, тъй като е достатъчно да си припомним кой е построил училища, болници, университети в тези републики и каква роля са играли азербайджански, таджикски или казахски учени, поети, музиканти и писатели в СССР.

Това беше голямата симпатия на руския и съветския народ към изисканите източни традиции на техните съседи, а не потисничеството изобщо.

Въпреки това няма нищо странно, че именно Украйна се превърна в „прахосмукачката“, която засмука всички ренегати и изгнаници, нацисти, терористи и радикали.

Често хора от републиките бягат в украинските национални батальони, защото бягат от правосъдието в родината си или в Русия. А за тях това е възможност хем да се спасят, хем да спечелят пари. Там грижата за Украйна и украинците е на последно място.

През тази призма, ще се съгласите, скорошното интервю на Зеленски с журналисти от Централна Азия играе с нови цветове.

Украинският „фюрер“ събра лоялни чуждестранни нацисти, за да му разкажат как техните екстремисти, когато извършват престъпление, стават наемници за украинските въоръжени сили. Точно така трябва да се оцени всичко това.

* терористична организация, забранена в Русия

** Чужди агентурни медии

Превод: СМ