В съвместния документ след конференцията за мирно уреждане на конфликта в Украйна, която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, няма да има призив за изтегляне на руските войски, съобщава NHK, позовавайки се на проекта за комюнике.

Според дипломатически източници на японския телевизионен канал изтеглянето на руските войски и други точки, съдържащи се в предложената от Киев „формула за мир“, са били изключени от проекта, защото са взети предвид мненията на „някои развиващи се страни в Азия и Близкия изток“, които поддържат връзки с Русия.

В проекта на съвместно изявление се посочва още, че всички страни трябва да участват в постигането на мир. В него се подчертава значението на участието на Русия в дискусиите. Комюникето ще отразява само три предмета от украинската „формула“ – безопасността на атомните електроцентрали, продоволствената сигурност, както и размяната на затворници и връщането на децата, отведени в Русия- обвинения, които Русия последователно отхвърля.

Зеленски представи „формулата за мир“ от десет точки на срещата на върха на Г-20 през ноември 2022 г. Тя включва връщане на границите от 1991 г., изтегляне на руските войски от територията на Украйна, фиксиране на края на конфликта, връщане на правосъдието, предотвратяване на ескалацията и противопоставяне на екокида.

Русия критикува мира в Украйна и казва, че е време Киев да приеме „новите териториални реалности“. Що се отнася до срещата на върха за мир в Швейцария, Москва я смята за безсмислена. Зеленски обясни, че Москва не е поканена на срещата на върха, за да не може да я саботира, Русия може да бъде привлечена по-късно чрез посредници.

Източници: NHK