Прокуратурата е окончателно осъдена да плати обезщетения и разноски за над 25 000 лева заради скандално инсценираната от полицаи хулиганска проява със скъсан пагон.

Става дума за известния случай от 2013 г., когато двама младежи бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията, а след това обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа, разказва „Лекс“. Едва в края на 2018 г. Александра Стоилова и Иван Цонев бяха оправдани, а в мотивите към присъдата се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

Стоилова сега печели делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата.

Стоилова и приятелят ѝ Иван Цонев бяха бити и задържани в районното управление през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен по-късно в „Господари на ефира“ запис от камера в районното.

Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, момчето е ритнало един автомобил и откъртило задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай, а Александра Стоилова скъсала пагона на униформения, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си. Тя обаче още тогава се оплака, че полицай ѝ ударил два шамара и отричаше да е късала пагон.

Излъчените записи показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на полицая е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че служителят е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.

Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по което съдът поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на младата жена.

Това обаче не доведе до прекратяване на наказателното дело срещу нея и Иван Цонев. То продължи близо 6 години. В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда, като в мотивите на съдия Петя Топалова се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

Съдът назначи техническа експертиза, която показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави понякога дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица, защото мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Абсолютната давност по обвинението за скъсаното униформено облекло изтече още преди края на делото на първа инстанция, а то приключи окончателно, след като градският съд потвърди оправдателните присъди за хулиганство през юни 2019 г.

Прокуратурата дължи на Стоилова и законната лихва от датата на оправдателната присъда до изплащането на присъденото. Към днешна дата, лихвите са 13 775 лв.