Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната ни заяви на брифинга в Народното събрание Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след разговорите с ДПС за кабинет с първия мандат..

Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип – правителство на споделената отговорност по определени политики, посочи тя.

Изявлението пред медиите се забави значително, като по информация на „Труд news“ причината за това е било разногласие относно местата, които ще заемат партиите в пленарната зала на новия 50-и парламент, както и дали въобще депутатите да заседават в сградата на бившия Партиен дом, където са сега, или да се върнат в старата сграда на Народно събрание.

На въпрос на „Труд news” Деница Сачева бе категорична – освен премиерът, както заяви Борисов преди дни, така и председателят на парламента задължително следва да бъде от ГЕРБ.

„Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще са от ГЕРБ. А относно местата, да, действително имаше известни спорове, но предпочитам да не коментирам кухнята. Иначе най-голям дебат имаше да останем или не в тази сграда, като това в най-голяма степен ни забави, тъй като колегите от ИТН настояваха да се преместим. Оставаме тук, имаме и съгласие да относно разпределението на местата. Всички парламентарно представени групи се съобразиха с електоралната си тежест и се подписахме под взаимно съгласие с изключение на БСП“, отговори ни тя. И уточни – няма да има промяна в досегашните места на парламентарните групи в залата, а новата партия „Величие“ са се съгласили да нямат места на първи ред. Тези въпроси са били обсъдени на техническа среща между представители на всички партии, свикана по обяд, но за която обаче медиите не бяха предварително уведомени.

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, както и на начина на говорене и поведението на лидерите, отбеляза Сачева. Вече няколко поред избора, избирателите казаха едно и също, те не искат повече политика на конфронтация, те не дават своето доверие на нито една политическа партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие, отбеляза Деница Сачева. Тя каза, че резултатите дават основание да се направи извода, че повече не може да се бяга от отговорност. Затова изпратихме покана за разговори по политики и по приоритети до всички парламентарно представени политически групи, на която се отзоваха от ДПС, а отказ е получен от „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и „Възраждане“.

Преговорният екип на ГЕРБ – Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова обсъдиха приоритетите си пред бъдещото управлени на странат с Искра Михайлова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Байрам Байрам, Ертен Анисова и Елван Гюркаш от ДПС.

Виждането е за четиригодишен мандат, допълни Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ. Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество, заяви Рая Назарян. Постигнато е съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд, необходим е и нов Наказателен кодекс, допълни тя.

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене и на лидерите, и на ПГ. Няколко избора избирателите казват едно и също – че трябва да има политика на съгласие, обясни Сачева.

Повече не може да се бяга от отговорност. Затова от ГЕРБ изпратихме покана до всички политически сили, обясни Сачева.

Тя заговори за правителство на споделената отговорност – предлагат споразумение за такова, в което да бъдат разписани конкретни политики.

Имаме сходство в програмите с ДПС за Шенген, еврозоната, икономическо развитие, ясни политики за развитие на пазара на труда, образованието, отбраната. Ясен знак и сигнал, че проевропейския ни избор те препотвърждава, включително от избирателите на БСП. Хората очакват от нас резултати, работа по техния дневен ред.

Нямаме право да губим времето на гражданите, нито да продължаваме да пилеем доверието в институциите, каза още Сачева.

Обсъдихме различни теми от програмите на двете партии. Основен акцент – публичните финанси и икономиката. С удоволствие мога да отбележа, че.имаме сходство, коментира Теменужка Петкова. Членството в еврозоната е основен приоритет.

ДПС имат идеи за законодателни промени, които да преустановят административните пречки пред чуждите инвеститори. Ще се обсъдят и възможностите за привличане на чужди инвеститори.

Антикорупционната реформа ще е основен приоритет – виднага след конституирането на парламента внесени, разгледани и приети правилата за членове на Автикорупционната комисия, обясни Рая Назарян.

Изцяло нов Наказателен кодекс – да бъде ревизиран, изчистен и направен както трябва. Това е дълъг процес, но затова виждането ни е за 4 г., за да бъдат изчистени всички въпроси.

Над половин милиард сме дали за избори в последните години, грешно е да даваме пари за още, обясни Сачева.

Йорданка Фандъкова има много качества, които я правят подходяща за всякакви позиции, каза още Сачева.

Източници: „24 часа“