Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че страните от алианса обсъждат привеждане в пълна готовност на ядрените си арсенали е поредната ескалация на напрежението. Това заяви на брифинг прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

„Това не е нищо повече от поредната ескалация на напрежението“, описа изявлението на генералния секретар на НАТО говорителят на Кремъл. Изявлението на Столтенберг, отбеляза Песков, противоречи дори на позицията, с която Западът прикрива очевидно безсмислени събития, като конференцията за Украйна в Швейцария. „Това, което каза г-н Столтенберг, явно не се вписва в контекста на същата декларация, която беше приета предишния ден, в която също се говори, ако не се лъжа, за недопустимост на подобна реторика“, добави говорителят на Путин.

Песков добави, че за разлика от политически фигури от западните страни, руският президент Владимир Путин никога не засяга ядрените въпроси „по собствена инициатива и е много внимателен към това“. „Когато президентът Путин говори по този въпрос – по военните ядрени въпроси – той отговаря на нечии въпроси, на въпроси на журналисти, включително чуждестранни“, отбеляза Песков.

Столтенберг разказа за дискусиите в НАТО в интервю за „Дейли телеграф“. Той отбеляза, че алиансът се страхува, наред с други неща, от нарастващата ядрена мощ на Китай и затова обсъжда точно колко бойни глави трябва да поставени в бойна готовност.