Съединените американски щати подкрепиха намерението на Франция да оборудва Украйна със самолети Dassault Mirage 2000.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди подкрепата на Вашингтон за трансфера на тези самолети от четвърто поколение от Франция, което Остин описа като „страхотна възможност“, по време на среща на министрите на отбраната на НАТО днес, съобщи Flightglobal.

Президентът на Франция Еманюел Макрон представи идеята за изпращане на тези бойни самолети по време на церемонията, посветена на осемдесетата годишнина от съюзническия десант в Нормандия по време на Втората световна война, на която присъства и президентът на Украйна Володимир Зеленски.
Не е ясно защо САЩ решиха да подкрепят въвеждането на самолета Dassault Mirage 2000 и да „заобиколят“ шведския Saab Gripen.

Нито Швеция, нито Франция използват американски F-16, тъй като и двете страни имат развита вътрешна авиационна индустрия. Швеция е в процес на увеличаване на производството на най-новите варианти Gripen E и F на тази линия еднодвигателни изтребители. Тези самолети, които се използват и в Бразилия, в крайна сметка ще заменят по-старите модели Gripen C и D в Швеция.