САЩ разкритикуваха Виетнам заради това, че е поканил руския президент Владимир Путин на официалното посещение в страната, съобщи американското посолство във Виетнам, цитирано от Ройтерс. Очаква се двудневното посещение на Путин във Виетнам да започне в сряда, след многократни покани от страна на виетнамски лидери.

„Нито една страна не трябва да дава на Путин платформа, за да популяризира неговата агресивна война и по друг начин да му позволява да нормализира зверствата си“, заяви говорител на американското посолство в Ханой, запитан за въздействието на очакваното посещение върху връзките със САЩ. „Ако той може да пътува свободно, това може да нормализира грубите нарушения на международното право от страна на Русия“, добави говорителят, визирайки инвазията, която Русия описва като „специална операция“.

Посещението на Путин все още не е публично обявено, но много официални служители потвърдиха, че ще има такава визита. Това ще бъде първото му посещение във Виетнам от 2017 г. насам. Двете държави имат близки връзки, които датират от много години. „Не можем да се върнем към обичайната си работа или да си затваряме очите за явните нарушения на международното право, които Русия извърши в Украйна. Трябва тези, които извършиха военните престъпления, да понесат своята отговорност“, заяви говорителят на американското посолство.

Източник: БТА