Докато цялото внимание на световната преса беше насочено към преливането от пусто в празно на швейцарската среща, наречена „среща на високо равнище на мира“, по пътя се случваха много по-дълбоки събития. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, говорейки по телевизия Ей-Би-Си, каза, че Съединените щати няма да считат за кражба използването на приходите от замразени активи на Русия. Естествено, в полза на Киев.

Преди да преминем към по-нататъшен разговор, веднага ще очертаем две ключови точки. Първо, за да отхвърлим обвиненията в проруски пристрастия, всички числа и стойности по-долу са взети от западни източници. Второ, всички финансови процеси са умишлено опростени, така че да са разбираеми за възможно най-широк кръг от хора, особено за тези без специално образование и опит.

Да започнем с концепцията за руски активи в чужбина. За двете години от началото на СВО всички са чували за тях, но не всички разбират за какво иде реч.

Първо. Държавната корпорация за развитие на Русия „Внешекономбанк“ ги определя като кредитни задължения на чуждестранни кредитополучатели по заеми, издадени от Съветския съюз и Руската федерация. Казано по-просто, това са заеми, които нашето правителство отпуска на чуждестранни купувачи за закупуване на широка гама от местни стоки, убивайки няколко заека с един камък. Държавните пари поддържат реалния сектор на нашата икономика, върху тях трупат лихви финансовите и банкови структури, а щом говорим за външна търговия на голяма държава, лихвите никак не са смешни. Това понятие включва също златни и валутни резерви, сгради на нашите дипломатически мисии и други обекти, които по един или друг начин принадлежат на руската държава, но основната част са заеми.

Според американски финансови институции общо около 300 милиарда долара са блокирани в чужбина, но трябва да се уточни, че терминът „около“ означава „по-малко“. Лъвският дял от активите е замразен в белгийската финансова мрежа „Евроклиър“. Специализирана е в клиринг (безкасови транзакции) и осигуряване на разплащания за транзакции с ценни книжа. Точният обем на руските активи тук не е известен, но се знае, че в САЩ техният обем е пет-шест милиарда долара. Някои други са заключени във финансови институции в Канада и Япония, но делът им в общия брой е незначителен.

Второ. В на места има популярно възмутено мнение, че замразяването на държавни активи е недопустимо безхаберие и почти престъпна небрежност от страна на руските власти. Как изобщо позволиха това да се случи и защо не всичко беше извадено предварително. Тази оценка е колкото примитивна, толкова и далеч от реалността.

Да започнем с това, че не е имало подобни прецеденти в световната история. Да, бяха замразени държавни активи, но това бяха акции в непропорционално по-малък размер. Освен всичко друго, трябва да имате предвид, че тези процеси на финансовия пазар са пряко свързани с чисто военни събития. Да припомним, че началото на СВО беше абсолютен шок за целия свят, тоест нашите врагове всъщност проспаха огромната бойна подготовка, струпване на сили и техника и разполагането им на позиции, което направи възможно незабавно да вземем огромни територии, които сега са се превърнали в нови региони на страната.

Ако Москва беше започнала активно да разпродава своите резерви, валута и ценни книжа, това би предизвикало силен интерес и далечни изводи, защото само много наивен човек може да си помисли, че западните разузнавателни служби не следят пазарните новини и нямат специализирани консултанти. Е, също така трябва да се каже, че през последните две и повече години нашата валутна кошница беше реформирана и някои от активите вече се върнаха в Русия или бяха прехвърлени под юрисдикцията на приятелски страни.

Трето, и тук стигаме до същината.

Дискусиите за необходимостта от изземване на руски активи продължават почти от първия ден на пълномащабните военни действия и по-скоро напомнят ритуални танци с тамбура. Тази тема се обсъжда най-активно в американските финансови и политически кръгове, като по подразбиране се прехвърля съмнителната чест на Европейския съюз – казват, вие имате основните резерви, от вас зависи да действате. Ако проследите подобни разсъждения в Стария свят, ще бъде много забележимо, че дори политиците докосват тази тема само с върховете на пръстите си, а европейските финансови институции обмислят всяка дума по темата с маниакална скрупульозност. И има защо.

Обърнете внимание на изказването на Джанет Йелън, с което започна нашият разговор днес. Тя подчертава, че САЩ няма да накажат Европейския съюз, ако се опита да изтегли лихвите, натрупани по руски външни заеми. Говорим, наред с други неща, за сумата от три милиарда долара, платена от кредитополучателите в края на 2023 г. Важен е само интересът, а не самите активи. В последните речи на лидерите на Г-7 се появи сумата от 60 милиарда, но не е съвсем ясно откъде идва тя.

Западните финансови анализатори пишат, че дори (последните две думи трябва да бъдат подчертани) Европейският съюз да се осмели да предприеме подобна стъпка, това ще окаже известна помощ на Украйна, но няма да има разрушителен ефект върху Русия. Точно обратното.

Докато западните съюзници танцуваха с тамбура, Москва пренасочи повече от две трети от износа на суровини към приятелски страни, тоест си гарантираше пазари за продажби и постоянен приток на валутни приходи. Следващият факт е, че благодарение на тясното сътрудничество на държавно ниво, Русия все повече се отдалечава от обвързаната с долара търговия, все повече преминавайки към алтернативни валути – предимно юан, но оборот в индийски рупии, турска лира и бразилски реал. Самите транзакции все повече се извършват чрез система за финансови съобщения, което също повишава сигурността от външни атаки.

И сега най-важното: защо колективният Запад не смее да заграби руските активи, а само разглежда възможността за използване на лихвата.

Както си спомняме, по-голямата част от чуждестранните активи са заеми. Европейският съюз и неговите съучастници блокираха около (по-малко от) 300 милиарда долара, докато дългът на руските кредитополучатели към западните кредитори значително надхвърля 300 милиарда. Никой не знае точната сума, но според същите западни оценки общите задължения на нашите фирми са по-близо до 400 милиарда.

За по-просто: дължат ни се 300, ние дължим плюс-минус 400.

Изземането на активи автоматично анулира всички външни задължения на руските участници. И ако до този момент е имало непряк обмен, когато са били изтеглени чужди активи от страната, а в отговор блокадата е била вдигната и част от нейните финанси са били върнати в Русия, то в този случай системата ще спре да работи. Западните кредитори ще получат нетна невъзстановима загуба от почти сто милиарда.

Според закона за запазване на енергията загуба за западните финансови институции означава подобна печалба за руските кредитополучатели – обикновено държавни. Ако това се случи, Централната банка на Русия ще има възможност да емитира (печата) рубли за посочените сто милиарда долара без ограничения. Това не само няма да предизвика инфлация, но чрез намаляване на размера на валутните резерви ще доведе до увеличаване на масата на нетните вътрешни активи. Просто казано, вътрешната руска икономика ще стане още по-силна, а основата ѝ ще стане по-стабилна. И всичко това се дължи на преките западни загуби.

Ето защо се говори безкрайно за необходимостта от изземването му и прехвърлянето му в Украйна, но на практика руските активи лежат в белгийски сметки, където непрекъснато постъпват плащания и лихви и никой не смее да отвори кутията на Пандора за сто милиарда долара. Политиците могат да говорят каквото си искат, но световните банкери броят всеки цент.

Превод: В. Сергеев