Името на руския президент Владимир Путин беше споменато повече от десет пъти по време на снощния дебат между американския президент Джо Байдън и съперника му Доналд Тръмп, докато двамата се надпреварваха да изтъкнат кой е бил по-твърд във външната си политика, предаде Ройтерс.

„Ако имахме истински президент, президент, който… беше уважаван от Путин, той никога нямаше да нахлуе в Украйна“, каза Тръмп на Байдън, поставяйки началото на поредица от сблъсъци между двамата кандидати за войните в Украйна и Газа.

„Давайте. Позволете на Путин да навлезе и да контролира Украйна, а след това да премине към Полша и други места. Да видим какво ще се случи тогава. Той няма представа за какво говори, по дяволите“, отговори Байдън на Тръмп.

Как да бъде сложен край на войната в Украйна, дебатът за подкрепата на САЩ за НАТО и дали европейските държави допринасят достатъчно в усилията срещу руското нахлуване доминираха в обсъжданията на конфликта.

От своя страна Путин по-рано изрази безразличие към изхода от изборите в САЩ.

„Преди всичко нас не ни интересува (кой ще спечели)“, каза руският президент по-рано този месец, след като беше запитан от Ройтерс дали той смята, че изходът от изборите в САЩ има значение за Москва.

„За нас, ние не смятаме, че крайният резултат има голямо значение. Ще работим с всеки президент, когото американският народ избере“, добави Путин.

Когато американците отидат да гласуват на 5 ноември, много от тях ще вземат предвид въпроси от външната политика на САЩ като Украйна и Израел спрямо по-близките им проблеми, свързани с имиграцията, абортите и икономиката, отбелязва Ройтерс.

По отношение на войната на Израел в Газа Байдън изтъкна своя план за прекратяване на огъня и заяви, че никой в света не е бил по-голям поддръжник на Израел от Съединените щати. „Ние спасихме Израел“, каза той.

Тръмп повтори твърденията си, че „Израел и за милион години нямаше да бъде нападнат от бойците на „Хамас“, ако той беше президент.

„Той се е превърнал в нещо като палестинец. Но те не го харесват, защото той е много лош палестинец. Той е слаб палестинец“, каза Тръмп за Байдън.