Непълнолетно момче от ромски произход е снимано в гей секс сцени в първия български ЛГБТ филм “Любен”. Това показа проверка на “Гласове”. Освен моралната страна на въпроса, който би трябвало да заинтригува българските институции за закрила на детето и прокуратурата, филмът е сниман и в нарушение на Закона за филмовата индустрия и Наредбата за участие на деца във филмови продукции. Филмът е открита хомосексуална пропаганда и бе широко рекламиран от всички големи телевизии, национални медии и сайтовете, издържани от „Америка за България“.

 

Широко рекламиран в медиите като “първият български ЛГБТ филм”, премиерата на “Любен” бе на “София прайд филм фест”. Филмът е забранен за лица под 18-годишна възраст, тъй като в него има секс сцени между гейове. Както се оказва обаче, момчето, което изпълнява една от главните роли в тази гей история, е участвало във филма, без да има навършени 18 години. Това е изискване, произтичащо от Наредбата за реда за участие на деца във филмови продукции и на Закона за филмовата индустрия у нас. Тоест в самото начало на този филм е нарушение на закона.

Актьорът Божидар Асенов, който играе ромското момче от родопското село, където се развива гей историята, е роден през 2004 година. Първият ден на снимките, както се вижда от профила във Фейсбук на режисьора Венци Костов, е 25 май 2021 г.

Според източници на “Гласове” младият Божидар Асенов по това време не е имал дори навършени 17 години, тъй като е роден на 1 юли 2004 г. Това означава, че самото му участие във филма подлежи на регламентацията на Наредбата за реда за участие на деца във филмови продукции и Закона за филмовата индустрия.

В чл. 2 на тази Наредба ясно е казано, че участието на деца във филмови продукции се осъществява при спазване на следните принципи: “1. зачитане и уважение на личността на детето; 2. осигуряване по най-добър начин на интересите на детето; 3. насърчаване на творческите заложби и потребности на детето; 4. забрана за въвличане на деца в дейности, неблагоприятни за тяхното физическо, психическо, нравствено и образователно развитие; 5. закрила на детето от произволна или незаконна намеса в неговия личен живот и закрила от незаконно посегателство срещу неговата чест и репутация”.

Член 3 ясно казва, че “Наредбата се прилага по отношение на всички случай на участие на деца при производството на филми на основание трудов или граждански договор, при спазване на изискванията на трудовото законодателство за работата на лицата, ненавършили 18 години”.

Чл. 31а от Закона за филмовата индустрия гласи: “Участието на лица, ненавършили 18 години, във филмови продукции на територията на Република България се осъществява съгласно действащото законодателство и по ред, определен с наредба на Министерския съвет”. Тази наредба цитирахме по-горе.

Въпросът е спазени ли са всички тези законови изисквания при заснемането на филма? И ако са спазени, означава ли това, че участието на непълнолетно ромско момче в гей секс сцени в ЛГБТ филм не противоречи на чл. 14 от тази наредба, която забранява изрично “при организиране на филмови продукции дете да участва в сцени, които съобразно възрастта на детето и степента му на физическо и емоционално развитие, биха довели до действителна или вероятна вреда за здравето, живота, развитието или достойнството на детето, или биха могли да имат вредно въздействие върху неговото психично здраве и развитие”?

Филмът „Любен“ беше широко рекламиран в медиите. В БНР той бе представен като „специален филм“, в който „освен плеядата от звездни актьори, които участват в него, историята, която е представена чрез филма също е много стойностна. Филмът е дело на младия режисьор Венци Костов, който живее и твори в Мадрид, Испания. „Любен“ имаше премиера в Гуадалахара, а отскоро вече се прожектира в Мадрид“. Гости в ефира на Радио София от Мадрид бяха режисьорът Венци Костов и актьорът Божидар Асенов, изпълнител на една от главните роли в лентата.

Според “Площад “Славейков” “сюжетът на филма разказва за любовта между българско и ромско момче в планинско село, сковано от предразсъдъци, но “въпреки различията и конфликтите около тях, Виктор и Любен намират убежище един в друг”.

Филмът явно е яхнал вълната на ЛГБТ модата и новата джендър “нормалност”, унищожаваща всички природни и културни човешки граници и табута, която залива филмовите фестивали на Запад, носи номинации и награди за все по-потресаващи и от естетическа, и от морална гледна точка филми. Казваме „явно“, защото като погледнем обобщените данни от киносалоните у нас, цитирани от БТА, през миналия уикенд филмът Любен“ за лятната връзка между две момчета е гледан от 413 зрители и има 3826 лева приходи!