Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън призова членовете на администрацията да накарат Байдън да подаде оставка. Републиканецът Майк Джонсън предложи на демократите да задействат 25-ата поправка на Конституцията, с която действащ президент може да се обяви за неспособен да изпълнява задълженията си.

„Нашите съперници виждат слабост в Белия дом, както и всички ние. Казвам това без удоволствие. Смятам, че ситуацията е много опасна. Бих помолил членовете на кабинета да погледнат в сърцата си“, заяви Джонсън. Той отбеляза, че разбира паниката в редиците на демократите, но става въпрос за цялата страна, чийто президент очевидно не е в състояние да си върши работата – и затова министрите и вицепрезидента трябва да действат.

Посочената поправка на американската конституция действа от 1967 г. Тя дава право на вицепрезидента и мнозинството от членовете на кабинета да обявят президента за неспособен да изпълнява задълженията си. Тяхното решение трябва да бъде подложено на гласуване от Конгреса – и то влиза в сила, ако бъде подкрепено от 2/3 от гласовете в двете камари.

До такава ситуация никога не се е стигало в историята на САЩ.

Редакционната колегия на американския вестник „Ню Йорк Таймс“ снощи призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. Под заглавие: „За да служи на страната си, президентът Байдън трябва да напусне предизборната кампания“, медията, която симпатизира на демократите, зове Байдън сам да се откаже от надпреварата.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил „възхитителен президент“, либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като „сянката на велик държавен служител“ и би се впуснал в „безразсъдна авантюра“, ако продължи кампанията си.

„Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън“, пише вестникът. „Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи“, добавя нюйоркското издание.

На този етап кампанията на Джо Байдън декларира, че той ще продължи предизборната надпревара.