Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в днес от 15:00 часа в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БНТ.

По време на церемонията президентът ще произнесе приветствено слово.

В 18:00 часа пред Паметника на Незнайния воин държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.

Държавният глава и Негово Светейшество новoизбраният български патриарх ще положат венци и ще отдадат почит пред Паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържествен марш на представителните роти от Националната гвардейска част.

Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Патриаршеският избирателен църковен събор ще започне рано сутринта с утреня и с Божествена света литургия в Синодалната палата.

На 20 юни на свое заседание в пълен състав и с избор с тайно гласуване Светият синод на Българската православна църква избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският митрополит Гавриил.