Кога ще пламне и къщата на Чапрашикови на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 125? Този въпрос е особено актуален, след като неотдавна избухна пожар в дома на Иван Гешов на бул. „Патриарх Евтимий” 7, някога красива сграда с барокови елементи на фасадата, превърната в руина от новите й собственици. Известно е, че те са строителни предприемачи, решени да вдигнат на това място хотел, четем в „Уикенд”.

Къщата на индустриалците Чапрашикови видимо е тръгнала по същия път на разруха. Храсталаци са пуснати да растат на воля, те обгръщат оградата и скриват до голяма степен жалкия вид, в който се намира една от най-красивите сгради, останали от стара София. Прозорците на приземния етаж са покрити със сковани на две на три дървени капаци. Мазилката се лющи като юфка, някои от прозорците са със счупени стъкла. Жалката картина става все по-унила през последните години.

Според Имотния регистър този архитектурен шедьовър, дело на известните български архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов, след промените през 1990 г. се озовава в ръцете на „Агенция дипломатически имоти в страната”. По времето на соца там се е помещавало полското търговско представителство и още в далечната 1978 г. сградата е обявена за паметник от местно значение.

През май 2009 г. от „Агенцията за дипломатически имоти” къщата отива в ръцете на фирма „К консултинг”, зад която стои рекламният могул Красимир Гергов, който продължава да е собственик на около 6% от капитала на Би Ти Ви. През октомври 2009 г. е ипотекирана в полза на банка „Пиреос”. Две години по-късно е продадена на фирма „Юлита 2002”.

Тя е основана през 2002 г. от Красимир Зарев, който се оказва охранител в КТБ. Той е управител и на „Сентрал Пропъртис”, дружество, което е собственост на „Юлита 2002”. Така в един момент къщата на Чапрашиков се оказва собственост на „Сентрал Пропъртис”, а на свой ред собственикът й „Юлита 2002” се оказва, че е вземала огромни кредити от КТБ и в един момент е обявена в несъстоятелност. Сградата на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” № 125, разбира се, е залагана и в КТБ.

През 2019 г. се появява, но за кратко, нов собственик – компанията „Дипи инвестмънт” с управител Тимур Байгелов от Казахстан и собственик дружество от Дубай. Преди да се появи Тимур Байгелов, управител на дружеството до 2018 г. е бил оръжейният търговец Добрин Иванов. Компанията е заличена през февруари 2022 г.

На свой ред „Дипи инвестмънт” се разделя с къщата на Чапрашиков на 14 ноември 2019 г. Купувач е фирма „Мармас”, която според Търговския регистър е вписана на 24 септември 2019 г., буквално месец преди сделката. Собственик и управител е някоя си Стефанка Маркова от Стара Загора. Друг е въпросът кой стои зад нея, ясно е само, че за къщата на Чапрашиков не се полагат никакви грижи. Вероятно собственичката Стефанка няма възможност, все пак фирмата й е с капитал от някакви си 1000 лева, а стопанисва цяло съкровище на пъпа на столицата.

Сградата, която все по-видимо се руши, някога е построена за видния политик и бизнесмен Александър Чапрашиков, който не пести пари за разкошния й вид в стила на италианска средиземноморска вила. Фамилията Чапрашикови, чийто корени са от Дупница, са едни от най-големи износители на тютюни, при това те първи пробиват на европейските пазари. Като състоятелни хора имат огромни тютюневи складове, елегантни къщи, огромни земи в София, Банкя, Пловдив, Варна и още много разкошни имоти, пръснати из цяла България.

Наследници на това огромно богатство са Анна и Иван Чапрашикови. Иван е френски гражданин и умира в Ница през 1999 г. Той завещава цялото си имущество на своята приятелка Аня Велков-Крьогер. Сестра му Анна има американски паспорт и живее в Ню Йорк. Тя пристига в България след промените и започва с помощта на експерти и адвокати разпродажба на имотите. В един момент обаче Анна, която в онези години е надхвърлила 80-те, започва безкрайните дела с новите собствениците. Тя умира през 2006 г. във Франция.

Отворено е нейно завещание, написано от нея през 2001 г. Тя завещава на Американския университет в Благоевград цялото си богатство за стипендии на отлични студенти и специализации в престижни американски университети. Според последната воля на Чапрашикова бижута от майка й трябва да бъдат дадени на княгиня Мария-Луиза и царица Маргарита, те да ги разпределят между близките си.

Богаташката не само дарява богатството си, но отбелязва, че иска да бъде вдигнат мавзолей на фамилията й, проектиран от известен италиански архитект. Освен това тя завещава да бъде написана и книга – „Историята на трагичната и злокобна дата 9-ти септември 1944 г.” Да отбележим, че в съда все още се водят битки за част от имотите на Чапрашикови, но досега не е направен нито мавзолей, нито е написана книга.