Владимир Путин обяви необходимостта от производство на ракети със среден и по-малък обсег. Това решение зрее отдавна и сега, очевидно, Кремъл е преминал от дипломатически мерки към реални.

Доскоро Договорът за ракетите със среден и малък обсег беше едно от най-старите действащи руско-американски споразумения за разоръжаване. Той е подписан от Горбачов и Рейгън през 1987 г. А през последните по-малко от 40 години светът се промени твърде много, за да може основата на сигурността му да се гради върху такива документи.

Формално споразумението престана да съществува още през 2019 г., когато САЩ, разбира се, преди това обвиниха Русия в нарушаване на условията му, се оттеглиха от споразумението. Доказателства естествено не бяха представени. Те се ограничиха до предположения, че ракетата 9M729 има обсег, който попада в рамките на договора, и е способна да поразява цели на разстояние почти 2500 километра. Москва, след решението на Вашингтон, също обяви, че се оттегля от споразумението, но засега няма да разполага ракети със среден и по-малък обсег.

Самите Съединени щати тестваха наземна версия на ракетата “Томахоук” 16 дни след напускането на ДРСМО – преди това съществуваше само версия с морско базиране, използването им не беше забранено от договора. И трябва да сте много наивни, за да повярвате, че американците са успели да създадат, произведат, изпратят на войските и изпитат наземна ракета-носител от нулата за малко повече от две седмици.

Още тази година Вашингтон разположи системи “Тайфун”, оборудвани с тези ракети, във Филипините. Но въпросът не спря дотук. През есента на 2023 г. те бяха докарани на датския остров Борнхолм за времето на учения. Решиха да повторят този експеримент през пролетта.

Следователно решението за производство на руски аналози беше въпрос на време. И тук можете дълго да се опитвате да разберете на чия страна е международното право, кой пръв наруши условията на споразумението и колко справедливо е било първоначално – СССР през 1987 г. унищожи повече от два пъти повече ракети от Съединените щати. Но всичко това е софистика с малко значение, макар и полезна.

ДРСМО беше част от цялнабор двустранни споразумения, които осигуриха разведряване между двата полюса на силата. И Съединените щати им нанесоха първия удар, като се оттеглиха от Договора за борба с балистичните ракети през 2001 г.

Този комплекс от своя страна е компонент от глобалната система за сигурност, останала от предишна епоха. И всичко щеше да е наред, ако след края на Студената война западният свят, към който тогавашните руски власти се присъединиха, беше реагирал адекватно и се опита да изгради нещо ново, което да отчита интересите на всички страни .

Но страхът има чудовищна сила. Дори победеният СССР всяваше страх у противниците си. Това беше страхът от това, което беше останало от Съветския съюз, простите човешки комплекси, подхранвани от десетилетия образование под Червената уплаха, които попречиха на Съединените щати и Европа да се променят. Страховете бяха твърде големи, че Русия ще се върне в тази внушаваща страхопочитание форма.

И това самосбъдващо се пророчество се оказа много близко до реалността. Но Русия се върна променена. Както показаха две години на „най-тежките санкции в историята“, изборът между оръжие и масло вече не е от значение. Русия може да си позволи и двете. Следователно тя е била и ще си остане заплаха за САЩ и Европа – поне докато нейните интереси не бъдат отчетени.

И сега този тип ракети ще бъдат добавени към арсенала на руските ужаси за Запада – преди всичко за Европа. Ако европейските лидери си позволяват да разполагат американски установки на своя територия и да флиртуват с темата за изпращане на войски в Украйна, за да привлекат гласове, тогава защо Кремъл не може да намекне на същите тези избиратели, че подобни решения водят до последствия?

Можете да приемете това за форма на намеса в изборите, скъпи европейци. И ще разберете изведнъж, че избирате между мир и война. Сега ще знаете, че Русия, ако нещо се случи, дори няма да трябва да хаби стратегически оръжия срещу вас.

Превод: В. Сергеев