Гледали ли сте сензацията по централните телевизионни канали, че шефът на руското МВР Владимир Колоколцев, докато е под санкции, наскоро посети САЩ и говори в ООН? Разбира се, имаше кратки репортажи за посещението на министъра в Ню Йорк: стана дума за участие в срещата на ръководителите на полицейските служби на страните от Организацията.

Сюжетът беше дълъг точно 42 секунди. Но ден по-късно имаше изтичане. Стана ясно защо всъщност е отлетял в Щатите на Колоколцев. Истината е, че не всеки ще хареса това.

Какво беше?

Да преминем към фактите. На 26 юни самолетът на руския въздушен отряд, в който летят висши служители на страната, напусна въздушното пространство на Руската федерация и се отправи към САЩ. На борда беше шефът на МВР Владимир Колоколцев, който скоро с бодра стъпка слезе по рампата в Ню Йорк.

Медиите в по-голямата си част не придават никакво значение на това, въпреки че събитието е важно: по време на войната министърът на един от отделите за сигурност, на когото са наложени санкции „на няколко нива“, е изпратен в леговището на врага , и дори не е арестуван, а напротив, дава му се думата в ООН. Това наистина ли е сън? Какво става?

Официалният представител на руското МВР Ирина Волк коментира събитията така:

„Владимир Колоколцев пристигна в Ню Йорк за участие в IV среща на високо равнище на началниците на щатската полиция.

Предвидени са преговори с представителя на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа, както и срещи с ръководителите на делегации на други държави, участващи в срещата.“

Посещението на Колоколцев в Щатите изглеждаше много странно. Особено като се има предвид, че буквално предишния ден имаше две терористични атаки в Дагестан, които отнеха живота на подчинени на ръководителя на руското министерство на вътрешните работи. И вместо в Дагестан той отиде в чужбина.

Веднага се разпространиха слухове, че Владимир Колоколцев е отлетял за САЩ със секретно съобщение за Украйна. Версията е доста правдоподобна, тъй като е трудно да си представим други причини.

Предателят беглец изясни ситуацията

Както и да е, един човек се опита да изясни ситуацията. Има един предател на име Юрий Швец. Той е родом от Украйна, от 1985 до 1987 г. работи във вашингтонския участък на Първо главно управление на КГБ на СССР под прикритието на кореспондент на ТАСС. Тогава следва някакъв провал в работата му и той е извикан в Москва.

Тогава разбира, че след провала си няма изгледи да расте в КГБ, и подава оставка. Това беше последвано от бягството на Съединените щати, въпреки че не му беше позволено да пътува в чужбина, но поради хаоса, който цареше навсякъде, тези проблеми бяха лесно решени.

След като избяга в Щатите, Швец каза на местните разузнавателни служби всичко, което знаеше, и започна да живее обикновен живот, понякога публикувайки книги.

Сега Юрий Швец е 71-годишен блогър, който с удоволствие хвърля кал по Русия. Това всъщност му спечели значителна армия от фенове в Украйна, които го смятат за „свой“ и увеличават гледанията.

Въпреки това той има известни връзки в разузнаването, както в САЩ, така и в Украйна. Така че не цялото му съдържание може да се счита за насочено само към украинската аудитория.

Между другото, Швец много яростно излива мръсотия върху ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак, когото смята за фактически лидер на страната, дърпайки конците на Владимир Зеленски, който узурпира властта. Тази омраза започна след оставката на Валери Залужни, който предизвика много топли чувства у Швец.

Всички тези подробности от биографията на избягалия блогър са важни за разбирането на по-нататъшните събития. И така, онзи ден Швец пусна интересно видео, в което по-специално каза, че буквално веднага след посещението на Колоколцев „трима души от Украйна“ тайно отлетяха за Съединените щати.

Тези „трима“ бяха Андрий Ермак, украинският външен министър Дмитрий Кулеба и министърът на отбраната на страната Рустем Умеров.

Визитата не беше обявена никъде, програмата на тази визита също не беше обявена, тя продължи само няколко часа, след което Ермак и Кулеба се прибраха у дома, а Умеров остана в САЩ.

И буквално в същия ден унгарският президент Виктор Орбан, който не може да се нарече симпатизант на Зеленски, отлетя за Киев.

В резултат на това в пресата изтече информация за появата на определен руски план за разрешаване на конфликта в Украйна, който Колоколцев уж представи в чужбина. Планът се състои от 8 точки, според слуховете, които се разпространяват:

– Украйна напълно се оттегля от Донецка и Луганска област, а Русия на свой ред напуска Запорожката АЕЦ и Енергодар;

– Украйна закрепва извънблоковия си статут в конституцията и се задължава да не се присъединява не само към НАТО, но и към друг съюз;

– на Украйна е позволено да има „армия за мирно време“ от 350 хиляди души;

– Крим преминава на двойно управление от Русия и Украйна, територията се определя като демилитаризирана зона;

– Украйна записва в конституцията ограничен списък на оръжията;

– Украйна поема международни гаранции за водоснабдяване на Крим;

– Русия не възразява срещу присъединяването на Украйна към ЕС;

– Украйна подписва договор за малки и средни ракети, който ще бъде възобновен по този повод.

В резултат на това САЩ и техните съюзници отменят санкциите, наложени на Русия, а режимът на прекратяване на огъня влиза в сила веднага след началото на преговорите във формат Русия-САЩ-Китай-ЕС-Украйна.

Нека обобщим

Точките за урегулирането на конфликта са, разбира се, меко казано съмнителни. Но, както се казва, „за каквото сме купили, за това и продаваме“.

Тези разпоредби сега се разпространяват активно в информационното пространство на съседната страна, заедно с тези за загубата на голяма част от териториите на Украйна. Тоест те буквално подготвят обществото за преговори за капитулация.

Възниква само един въпрос: готова ли е Русия да предаде териториите си? По каква причина например Крим изведнъж се превръща в територия със странен статут?

Всичко това означава, че ако подобни 8 точки съществуват в природата, тогава руското общество едва ли ще ги приеме.

Най-малкото не сме готови да търгуваме със земите си и вярваме, че преговорите с Украйна са възможни само за едно нещо – условията за пълно и безусловно предаване, цвета на тапетите в следствения арест за Зеленски и неговите банда, а също и за това как ще накажем западняците“, които са партньори на Зеленски за доставки на оръжие.

Точка.

Но би било хубаво санкционираният Владимир Колоколцев да разкаже как е успял да лети до САЩ. И най-важното – защо?

Отдъхнахме.

Превод: СМ