Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в сряда, че в момента изтребители Ф-16 са на път за Украйна от Дания и Нидерландия, добавяйки, че те ще се появят в небето на страната това лято.

„Щастлив съм да съобщя, че в момента тече трансферът на Ф-16 от Дания и Холандия към Киев. Тези самолети ще се появят в небето над Украйна това лято“, каза той.

Говорейки в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Блинкен е съобщил, че през следващите няколко дни ще бъде представен „голям пакет“ от военна помощ за Украйна, който ще изгради ясен и здрав мост за членството на Украйна в НАТО, пише The Wall Street Journal.

Блинкен заяви, че прехвърлянето на самолетите трябва да бъде сигнал към руския президент Владимир Путин.

„То концентрира вниманието на Владимир Путин върху факта, че той няма да надживее Украйна, няма да надживее нас и ако продължава да упорства, щетите, които ще продължат да се нанасят на Русия и нейните интереси, само ще се задълбочават“, каза Блинкен, цитиран от БГНЕС.

„Най-бързият начин да се стигне до мир е чрез силна Украйна“, добави американският първи дипломат.

Президентът на Украйна благодари на съюзниците за самолетите, които ще доближат Украйна до достигане на целите.

„Ф-16 ще бъдат използвани и за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна. Убеден съм, че те ще ни помогнат да защитим по-добре украинците от бруталните руски атаки, като удара по детската болница „Охматдит“ в Киев тази седмица“, каза той.

„Очаквам, че коалицията на нашите военновъздушни сили ще бъде подсилена още повече чрез присъединяването на нови участници. Ф-16 доближават справедливия и траен мир, като показват, че терорът трябва да се провали навсякъде и по всяко време“, добави президентът.

Съобщението за прехвърлянето на самолета е направено на втория ден от срещата на върха на НАТО във Вашингтон, което подчертава желанието на 32-те членки на алианса да покажат стъпките, които предприема за укрепване на украинската армия.

Изданието обаче отбелязва, че това също илюстрира проблемите, пред които са изправени западните партньори на Киев при обучението на достатъчен брой украински пилоти, доставката на самолети и въоръжаването им с оръжия, способни да укрепят отбранителните способности на Украйна.

Припомняме, че наскоро ВВС съобщи, че част от украинските изтребители Ф-16 ще бъдат разположени в авиобази извън Украйна. Това решение е взето с цел самолетите да не станат мишени за руски атаки. Също така се съобщава, че Западът изпитва затруднения при обучението на украинските пилоти на Ф-16.

Източници: ТАСС