„До вчера се опитвах да избягвам думата „разцепление“ в ДПС, но днес вече мога да кажа, че има разцепление в парламентарната група. Тези процеси в ПГ ще имат отражение в партията“, заяви пред NOVA журналистът Валерия Велева.

Мотивът ѝ да вярва в това е писмото от депутатите, подкрепящи Доган, изпратено преди заседанието на ПГ на ДПС.

„Има едно изречение, което е важно и за мен говори, че разцеплението вече е факт. Там се казва, че настоящото ръководство не е легитимно, не е избрано според устава и то не следва да взима решения и да участва в заседанията на групата до произнасяне на позицията на почетния председател на ДПС“, цитира Велева.

„На 24 февруари беше избрано това ръководство, как чак сега разбраха, че това ръководство е нелегитимно?“, попита тя.

„Вътрешно отдавна имах чувството, че това единство на ДПС, тази монолитност, е стъпила на доста „тънки крака“. Тя е двойнствена партия. От една страна е етническа партия. От друга страна е силно икономизирана партия. Сега тези две страни започват да се очертават и да се превръщат в различни обекти. Има и друго тревожно – разцепление по линията евроатлантизъм – пропутинизъм. Знаем кой е евроатлантик – този, който намекна няколко пъти, че на тази база може да стане разцеплението“, коментира Лозанов.

„Пеевски доведе ДПС до втора политическа сила. Това досега не се беше случвало. Той има основание да не свежда глава“, коментира още Валерия Велева. „Всеки един лидер се оценява по резултатите. Вижте резултатите в БСП, в ПП. Това е основата да оцениш един лидер. Да предизвикаш един такъв зрелищен разлом в ДПС – защо е точно сега, когато сме пред избори? Това ще доведе до две партии. Ние вече получаваме официални имейли от ДПС17. Значи вече са се определили като ДПС17. Какъв ще е резултатът от всичко това?“, коментира Велева.

„Доган нарече Пеевски феномен. Да видим в какво се състои този феномен. Състои се в това, че успява да генерира повече власт отколкото е реалното му публично място. Той беше на ръба да генерира достатъчно власт, за да започне да управлява държавата, ако се беше състояло това правителство. Мисля, че властта трябва да си влезе в нейните институционални форми“, коментира Лозанов.

Според него идва края на лидерските партии.

„Лидерите така забатачиха работата, че ще трябва да дойдат експерти“, коментира Лозанов.