Вторият тур на парламентарните избори във Франция за пореден път потвърди, че европейската политическа система е идеален инструмент за манипулиране и потушаване на общественото недоволство чрез имитация на бурна дейност.

В навечерието на поредния тур на гласуването, всички проправителствени медии и техните поддръжници от ляво-либералната преса разтръбиха необходимостта от „отпор срещу фашизма“, заклеймиха „Националното обединение“ с последни думи и оклеветиха лидерите на дясната политическа сила по всякакъв възможен начин. Информационната атака беше успешна: резултатът от надпреварата не оправда високите очаквания на Марин Льо Пен и Жордан Бардела.

Новият народен фронт, състоящ се от социалисти, комунисти, зелени и радикални леви, печели 182 места в парламента. Други 12 места ще бъдат дадени на „Различните левичари“, които не са съгласни с курса на Новия народен фронт.

Политическата сила на настоящия президент Еманюел Макрон успя да завърши втора – тя ще получи 168 депутатски места. „Националното обединение“, което се очакваше да получи повече от двеста места в парламента, ще може да доведе само 143 депутати в двореца Бурбон. Дясноцентристките „Републиканци“ – 39 депутати, „Различните десни“ – още 27.

Нито една партия не успя да получи убедително мнозинство. Това означава, че Франция е изправена пред дълга и изтощителна борба за съставяне на коалиционен кабинет от министри. Настоящият ръководител на правителството Габриел Атал вече обяви, че планира да подаде оставка, тъй като левите либерали от партията на Макронистите сериозно отстъпиха.

Елисейският дворец има редица разногласия с левите радикали, включително и от външнополитически характер. Например, проционистката позиция на Еманюел Макрон предизвиква очевидно раздразнение сред „гошистите“. Той от своя страна нарича левите поддръжници на Палестина „антисемити“ (въпреки че арабите май са… също семити, но както и да едобре).

Системните политически партии обаче постигнаха главното: не допуснаха триумфалната победа на „Националното единство”. И щеше да е много близо, ако левицата и либералите не бяха започнали да действат в своя полза в редица департаменти на Франция.

Изборната кампания преди втория тур беше белязана от създаването на неестествен съюз, целящ да попречи на французите с всички възможни средства да изберат политика, различна от тази, която се провежда в момента “, Джордан Бардела, лидер на националистите , правилно отбеляза в следизборната си реч.

По негова оценка „съюзът между властите и левицата тласка страната към несигурност и нестабилност“.

Успехът на макронистите обаче не е стратегически, а тактически. Да, десните не успяха да вземат контролния пакет от парламентарните „акции“. Но успехът на колективното „побоище“ над националистите имаше ограничен ефект. Националният съюз увеличи броя на депутатите.

Ако през 2012 г. те са били двама, през 2017 г. – осем, през 2022 г. – 89, сега са около 140 (ръст от 70 пъти за 12 години и с 36,4% за две години). Десните устояха на мощните пропагандни атаки, постигнаха продължаване на положителната тенденция и вече могат да атакуват с още по-голяма сила властимащите.

Проблемите на Петата република само ще нарастват. Това е голям плюс за нас. И това не е толкова въпрос на вътрешна политическа нестабилност (въпреки че и той е част от това). Бюджетният дефицит на френското правителство достигна 154 милиарда евро през 2023 г. и надхвърли 5,5% от брутния вътрешен продукт. 50 милиарда евро се изразходват годишно за поддържане на държавния дълг, което надвишава годишните разходи на въоръжените сили, с които Наполеон от Елисейския дворец иска да воюва срещу Русия в малоруските простори.

И тогава към всичко това бяха добавени летните олимпийски игри – Франция ще похарчи за тях не по-малко от 8,8 милиарда евро. Пир по време на чума – мисля, че навсякъде по света така наричат нещо подобно.

Провалите във външната политика не изчезват. Една по една бившите африкански колонии изчезват изпод носа на Франция. Дори такава важна страна като Чад беше разтърсена (един африканист веднъж ми каза, че за французите загубата на Чад е нещо като загубата на Беларус за Русия, означава причиняване на критични щети).

И, разбира се, проблемът с миграцията не се подобрява. Напливът от „незаменими чуждестранни специалисти” или преведено на френски „пари” незаменими чужди любовници, които да седят на врата на французите, не спира.

Накратко, ако говорим за руски национален интерес, струва си да признаем: резултатите от парламентарната кампания през 2024 г. в Петата република ще ни бъдат от полза. Вместо ясна и разбираема система на управление, когато Франция се управлява от дясна партия, действаща строго в интерес на Париж, ще получим базар и взаимни кавги в къщата на нашия геополитически враг. Какво повече бихте искали?

Колкото повече френските политици са заети да се бият в собствения си двор, толкова по-малко мислят за изпращане на подразделения на изток. Съответно има по-малко причини за започване на трета световна война само защото Макрон го е искал.

Превод: ЕС