Според проучване, публикувано в списание „Лансет“, истинският брой на загиналите от войната на Израел в Газа може да надхвърли 186 000 души.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа повече от 38 000 палестинци са били убити, откакто Израел започна военната си офанзива на 7 октомври след смъртоносните атаки на Хамас.

В проучването се посочва, че броят на загиналите е по-висок, тъй като официалните данни не отчитат хилядите загинали, погребани под развалините, и косвените смъртни случаи, дължащи се на разрушаването на здравни заведения, системи за разпределение на храна и друга обществена инфраструктура.

В проучването се казва, че конфликтите имат косвени последици за здравето, освен преките вреди от насилието, и дори ако войната в Газа приключи незабавно, тя ще продължи да причинява много косвени смъртни случаи през следващите месеци и години, като например болести.

В проучването се казва, че броят на жертвите се очаква да бъде много по-голям, като се има предвид, че голяма част от инфраструктурата на Газа е разрушена, има недостиг на храна, вода и подслон, а финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестински бежанци е намалено.

„В последните конфликти подобни непреки смъртни случаи са от три до 15 пъти повече от броя на преките смъртни случаи“, се казва в доклада.

След като се приложи „консервативната оценка“ от четири непреки смъртни случая на един пряк, „не е невероятно да се изчисли, че смъртните случаи могат да нараснат до и дори над 186 000“ следствие на войната в Газа, се посочва в проучването.

Този брой би представлява почти 8 % от предвоенното население на Газа от 2,3 милиона души.

В проучването на „Лансет“ се отбелязва, че израелските разузнавателни служби, ООН и Световната здравна организация са съгласни, че твърденията за фалшифициране на данни, отправени към палестинските власти в Газа относно броя на жертвите, са „неправдоподобни“.

В него се посочва, че броят на жертвите вероятно е много по-висок, тъй като унищожаването на инфраструктурата в Газа е направило изключително трудно поддържането на бройка, която да не е по-ниска от действителния брой на жертвите.

„Документирането на истинските мащаби е от решаващо значение за осигуряване на историческа отчетност и признаване на пълната цена на войната. Това е и правно изискване“, се казва в доклада.

В проучването се посочва, че Международният съд е заявил в междинни решения през януари по дело за геноцид, заведено срещу Израел, че той трябва да „предприеме ефективни мерки за предотвратяване на унищожаването и осигуряване на съхранението на доказателства, свързани с твърдения за деяния“ съгласно Конвенцията за геноцида.

Изследването е публикувано в раздела за кореспонденция на списанието, което означава, че не е било рецензирано.

Източник: aljazeera.com