Руската служба за външно разузнаване (СВР) разсекрети пълния доклад на един от нейните резиденти за планираното изпращане на френски военен контингент в Украйна през март 2024 г. Пълният текст на шифрограмата на резидента под псевдоним Феликс по тази тема е публикуван в сп. „Разведчик“.

Ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви на 19 март, че Париж вече подготвя военен контингент от около 2000 души, който да изпрати в Украйна. Тогава Франция отрече това.

„Във Френската армия са обезпокоени от нарасналия брой на убитите французи в украинския театър на военните действия. Отбелязва се, че само в резултат на унищожаването от въоръжените сили на Руската федерация на пункта за временно разполагане на чужденци край Харков на 17 януари тази година. „десетки френски граждани“ бяха убити и оттогава „подобни атаки се превърнаха в норма в украинския конфликт“. Както неофициално признава френското министерство на въоръжените сили, страната не е виждала такива загуби в чужбина от войната в Алжир през втората половина на ХХ век“, се отбелязва в шифрограмата.

В нея се казва още, че броят на загубите се крие старателно, както и самият факт на участието на френските военни в Украйна. „Поради това причастните ведомства са заети с решаването на практически въпроси: организиране на погребения, изплащане на обезщетения на семействата на загиналите и пенсии за инвалидите“, се казва в документа. Позовавайки се на свои източници, резидентът пише, че броят на загиналите французи „вече е надхвърлил психологически значим праг“. Публикуването на подобни чувствителни данни може да предизвика масови протести, отбелязва резидентът. По негови данни, във френското военно ръководство се опасяват от недоволство сред действащите офицери от среден ранг, които са „непропорционално много“ сред загиналите и на настоящия етап вече има проблеми с намирането на „доброволци“ за ротация в Украйна.

„Въпреки това, според наличните данни, френският контингент все още се подготвя за изпращане в Украйна. В началния етап той ще бъдат около 2000 души. Френското военно ведомство се опасява, че такава значима военна част няма да може да бъде прехвърлена и разположена в Украйна незабелязано. Така той ще се превърне в приоритетна легитимна мишена за атаки от страна на руските въоръжени сили“, се казва в шифрограмата.

Идеята за евентуално изпращане на западни сухопътни сили в Украйна започна да се обсъжда след изявление на френския президент Еманюел Макрон, който в края на февруари заяви, че този въпрос е бил повдигнат на среща в Париж с участието на представители на около 20 западни страни. По думите му тогава участниците не са постигнали консенсус по този въпрос, но такъв сценарий не може да бъде изключен в бъдеще. По-късно той отново допусна да се помисли за изпращането на войски в Украйна, ако Киев поиска и „ако руските сили пробият фронтовата линия“, а след това вестник“Монд“  съобщи, че Макрон иска да създаде коалиция в ЕС за  съвместно изпращане на инструктори в Украйна, припомня ТАСС.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви тогава, че появата на чужди военни контингенти в Украйна ще доведе до изключително негативни, дори непоправими последици.