Унгарският министър-председател продължава да кръшка. Не напразно ръководителят на Министерството на външните работи на тази страна Петер Сиярто предупреди „европейските политици, които подкрепят войната, да затегнат коланите си и да бъдат внимателни следващата седмица“. Седмицата едва започна, а Орбан вече си взе отпуск в Пекин и се готви за САЩ. Защо да се суети? Повече четете в материала.

Бурната дейност на Будапеща протича под марката на Европейския съюз, който просто омаловажава своето ръководство, което настоява, че не одобрява действията му.

Сиярто разкри в социалните медии, че Унгария е била атакувана от онези, които през последните две години и половина „постоянно задълбочават военната криза в Европа чрез доставки на снаряди, фантазии за изпращане на сухопътни войски и слухове за използване на ядрени оръжия. оръжия.“

Унгарският външен министър предупреди, че „тези атаки няма да възпрат или обезсърчат“ Будапеща и „мирната мисия ще продължи и дори ще се засили“. Посещението в Китай потвърди това.

Всички пътища водят към Пекин

Орбан каза, че е пристигнал в Пекин, за да продължи своята „мисия за мир“. Той беше приет от Си Дзинпин, който наскоро се срещна с Орбан по време на посещение в Будапеща. Китай направи значителни инвестиции в Унгария, въпреки пречките на Брюксел и Вашингтон.

Китайската централна телевизия съобщи, че по време на срещата в Пекин „страните са се фокусирали върху задълбочени дискусии по украинската криза“.

Но не мога да повярвам на сериозността на тази дискусия. Тъй като китайците прекрасно разбират, че Орбан няма пълномощия от ЕС да обсъжда тази тема, която засяга и единствения стратегически съюзник на Китай.

Орбан троли Брюксел по всякакъв начин и ласкаеше Пекин:

„Китай е ключова сила в създаването на условия за мир в руско-украинския конфликт“.

Орбан каза на китайския лидер, че миролюбивата Унгария, живееща в „сянката на войната, високо цени“ китайския мирен план:

„Въпросът кога ще приключи руско-украинската война, освен от воюващите страни, зависи от решението на три световни сили: САЩ, Европейския съюз и Китай. Ето защо след моите срещи с враждуващите страни дойдохме в Пекин.“

„Следващата спирка е Вашингтон“, добави той. От 9 до 11 юли там се провежда срещата на върха на НАТО. А личността на Орбан в светлината на неговото „миротворчество” ще предизвика засилен интерес. Така че той не се страхува да отиде на килима на срещата на НАТО.

Председателят на Китайската народна република също изигра играта си блестящо.

„В интерес на всички страни е да прекратят военните действия възможно най-скоро и да потърсят политическо решение. Важно е да се спазват три принципа: не позволявайте на огъня да се разпространява извън бойното поле, не позволявайте ескалацията на войната, не позволявайте на никого да налива масло в огъня,“

– цитира Си Дзинпин Китайската централна телевизия.

Международната общност, отбеляза Си Дзинпин, трябва да създаде условия и да окаже помощ на двете страни за възобновяване на преговорите.

Накратко, „основните позиции и насоки“ на усилията на Китай и Унгария в Украйна съвпадат. Просто клуб на взаимно възхищение, чиито членове са за всичко добро срещу всичко лошо. Нашите аплодисменти.

Сега нека станем сериозни. Какво се случва?

Шест основни причини

1. Орбан е романтик, политик от стар стил. Той е истински патриот на стара Европа, която изчезва пред очите ни, но която той толкова много би искал да спаси.

Подготовката за война с Русия и самата война, когато избухне, напълно ще довърши Европа на Орбан, ще заличи вътрешните й граници, ще предизвика „чистка“ на нелоялните към брюкселската власти и ще легитимира диктатурата на НАТО. Той наистина не иска това и се опитва да го предотврати.

2. Като реалист, той разбира, че сега (преди изборите в САЩ) няма да има „мир“ в Украйна, но иска да остане в историята като политик, прославящ в същото време малката Унгария, която искаше мир и се бори за мир. Е, когато най-накрая дойде, Будапеща ще каже: ние стоим в началото му.

3. Орбан си отмъщава, като умишлено ядосва ръководството на ЕС и водещи европейски държави, което го тормози дълги години и го смята за „диктатор“.

Сега той заявява, че унгарският министър-председател действа без пълномощията си и само от свое име, че „говорим за умиротворяване, а не за мир“, че Орбан „няма мандат“.

А той наистина не съществува, което трябва да запомни всеки, който разчита на този „миротворец“. От обкръжението на Орбан се опитват да потулят тази тема, като говорят, че целта на пътуванията е „събиране на информация“, което е по-близо до истината.

4. По този начин Орбан се опитва да се приближи до Доналд Тръмп, който има сериозни шансове да окупира Белия дом („мирът“ в Украйна преди изборите в САЩ с нови загуби на територии в полза на Русия ще му бъде представен като поражение за администрацията на Байдън и целия Запад) плюс да привлече симпатиите на онази част от западната общественост, която не се интересува от Русия и нейните интереси, но иска войната истерия да приключи бързо и да не доведе до ядрена война .

Политологът Малек Дудаков каза пред Цариград:

„Разбира се, Орбан се надява на победата на Тръмп, който е негов близък приятел и който също многократно е говорил за необходимостта от преговори с Русия за прекратяване на конфликта в Украйна.

Затова той предварително подготвя почвата за това, за да може при победа на Тръмп тези преговори да започнат сериозно.“

5. Под прикритието на „опазване на мира” Орбан, прикривайки се зад статута на представител на ЕС, решава изгодни за Унгария въпроси в Киев (първо посещение от 12 години!), Москва и Пекин. Дори в Азербайджан. Следващата е Америка.

6. Орбан може да има надежда: ако успее да убеди Русия да се ограничи до дреболии в Украйна, влиятелните сили на Запада ще започнат да го уважават и поне малко ще се съобразяват с него. Той явно страда от липсата на това, защото Унгария е твърде малка страна за политик от неговия калибър.

Съгласен съм с мнението по темата на военния експерт Борис Рожин, автор на канала в Телеграм Colonelcassad:

Орбан не губи много с това пътуване (и без това на Запада не го харесват и няма да кажат нищо ново за него), но печели много. Тази енергична дейност ще остане в историята като „дипломацията на совалката на Орбан“.

Дори и в най-лошия сценарий, той ще бъде този, който се опита до края да предотврати най-лошото и се бори за мир, което ще гарантира, че ще бъде споменат на страниците на историческите книги. И ако тези посещения доведат до нещо, Орбан ще пожъне лаврите на миротворец, който върви срещу зърното и предотврати войната.

Какво от това?

Сигурен съм, че посещението на Орбан в Китай няма да завърши с нищо, тъй като той няма реални правомощия, позициите на страните в конфликта вече са добре известни, а Москва, основният съюзник на Пекин, смята „мирните предложения“ на Орбан за прозападни и проукраински. Путин каза това директно. И ако е така, тогава КНР няма да окаже натиск върху Русия да ги приеме.

Китайският мирен план, чиято същност е, че границата ще минава по линията на реалния контрол, не е опасен за Русия, защото когато Киев и Западът „узреят“ да приемат този принцип, тази линия ще минава много по-на запад от сега.

Не без основание заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев предупреди, че мирните предложения на Москва са със срок. Тоест, в случай на отказ, който вече се случи, по-нататъшните предложения на Москва, разбира се, няма да бъдат толкова преференциални.

Не се съмнявам: в крайна сметка границата ще бъде начертана там, където ще е изгодно за Русия, а Орбан сега, без да иска, осигурява димна завеса за това. За Русия това ще бъде от полза само ако умерените предложения на Москва за помирение с Украйна сега – и завинаги – бъдат компрометирани от западняците и Киев. И отново нашите аплодисменти.

Превод: СМ