Почти всеки ден гледам и слушам интервюта на различни западни експерти в YouTube за няколко часа, главно от икономическата, военната и разузнавателната сфера. Сега има доста, пенсионери, които са напуснали много високи позиции.
Те са доста аполитични и не се смятат нито за демократи, нито за републиканци (в САЩ), нито за други партии (в Европа). И те са знаещи.

Общ фон на това, което казват:

1. Всички смятат войната в Украйна за загубена. Никакви оръжейни доставки няма да спасят положението. Прогнозите за това колко дълго ще продължи агонията варират, но никой не дава на Украйна повече от година.

2. Директната намеса на войските на НАТО би била самоубийство за тях. НАТО, включително САЩ, не разполагат с ресурси, сравними с тези на Русия.

Европейските страни са политически разделени, имат огромни вътрешни проблеми и хората изобщо не искат да се бият, дори в Полша (според социологическите проучвания).

3. Израелска криза. Страната почти напълно загуби моралната подкрепа на Запада. Това, което Нетаняху прави, е изключително неблагоприятно за Запада. И ако в Европейския съюз все още тихо съскат към Израел, то в Съединените щати обществото вече е открито, преди сблъсъци с властите, и се възмущава.

Експертите обаче смятат, че САЩ ще подкрепят Израел безусловно и безкрайно, тъй като почти всички политици са купени от ционисткото лоби.

И сега те започнаха да говорят за това открито и с явно раздразнение: те вече не се страхуват от обвиненията в антисемитизъм, които в САЩ стават все по-малко убедителни.

Интересно е, че сред военните има остро недоволство от факта, че служителите на МОСАД свободно влизат в Пентагона от „входа на реката“ без проверка и, вероятно, с оръжие, и отиват направо в офисите, от които се нуждаят, включително най-високите.

Военни експерти единодушно твърдят, че ако Израел влезе и в Ливан, Хизбула ще го прецака, загубите на Израел ще са огромни, а ако се намеси САЩ, те също ще имат големи загуби.

Но всички са съгласни, че Нетаняху просто няма избор: или да отиде да се бие в Ливан, или да затвори магазина и да седне на подсъдимата скамейка. Тоест израелското правителство сега действа не въз основа на интересите на страната, а въз основа на своите лични интереси.

Има много голям песимизъм относно реалните възможности на САЩ да подкрепят Израел във войната с Хизбула. Няма абсолютно нищо: нито ракети, нито снаряди. Още повече, че това е на фона на реалната загуба на военноморската операция на САЩ срещу хусите в Червено море.

„Айзенхауер“ трябваше да бъде извикан в базата в Норфолк, въпреки че информацията за сериозните му щети след ракетен удар на хусите не беше потвърдена. Военни експерти твърдят, че основната причина е много високото натоварване на екипажите и оборудването на АУГ по време на месеци на денонощна бойна работа под реална заплаха от поразяване от ракети на Хуси и безпилотни лодки.

Е, американските моряци не са свикнали с факта, че животът им на бойно дежурство наистина може да бъде застрашен. Те отбелязват спад в дисциплината, намаляване на ефективността на персонала на смяна, нервни сривове и др.

4. Европейският съюз е в политическа криза. Идването на „десни” партии в Европейския парламент значително променя ситуацията и засилва вътрешните противоречия, които вече раздират ЕС. Състоянието на управление в САЩ и ЕС почти достигна точката, в която се нарича „върхът не може да го направи“.

Интересна подробност: цитирайки един френски генерал, чието име не беше споменато по обясними причини, представители на разузнавателната общност твърдят, че гражданската война е доста вероятна – къде мислите? – не в САЩ, а във Франция!

Военните са крайно недоволни от Макрон и политиката му и някои от тях са готови да подкрепят хората, ако решат открито да говорят. (Между другото не очаквах това.)

5. Западът е в икономическа криза (те предпазливо казват, че е на прага на колапс на финансовата система, което може да се случи тази година). Икономистите намекват, че е време да се премине към метално злато, преди да е станало твърде късно.

6. Освен това Западът е в социална криза. Той е многостранен и изглежда различно в различните страни. Но все пак има нещо общо: причините за нея са управленска криза поради политическа криза, икономическа криза поради практически целенасочено унищожаване на производствената база и енергетиката, финансова криза, водеща до фалити, вълната от които нараства като цунами, приближаващо се до плитък бряг, и криза на средната класа, чийто стандарт на живот е разрушен от инфлация, безработица и бездомност.

Върху всичко това се наслагва имиграционната криза, свързана с изкуственото въвеждане в едно предишно хомогенно общество на критично големи маси от хора с чужди култури, традиции и норми на поведение.

Всъщност говорим за пълното разрушаване на обичайния начин на живот и значително намаляване на нивото му. — По-ниските класи не го искат.

7. А сега за най-свежото. Дебатът на Байдън с Тръмп остави почти всички наблюдатели в скръб и песимизъм. Лица, които не са обвързани с партиите, са уверени, че както времето на тяхното провеждане, така и регламентът са били специално подготвени по такъв начин, че да демонстрират пълната непригодност на Байдън да играе ролята на президент на Съединените щати пред тези, които всъщност дърпат конците на марионетките. нарича правителството на САЩ.

Това беше 100% успех: дебатът показа, че марионетката на Байдън, поради ръждясали стави, се гърчи на конците си по такъв начин, че предизвиква само съжаление и желание да се каже: „е, пуснете дядо, спри да го измъчваш“. Брежнев беше по-жив и по-убедителен преди смъртта си.

Но и Тръмп се оказа не съвсем адекватен. И той лъжеше, и той говореше глупости (макар и артикулирани). Той просто е нарцисист без рационално мислене. Няма надежда, че той ще води смислена, последователна политика.

И тук възниква въпросът кой може да замени Байдън? Вече се говори за 25-та поправка на конституцията на САЩ (която предвижда процедурата за отстраняване на президент от власт, ако е недееспособен), но тогава президент ще стане Камала Харис, която се смята за по-глупава дори от Байдън.

Военни експерти сериозно се опасяват, че тя може да започне тотална ядрена война с глупав кикот – просто защото не разбира какво прави.

Същата 25-та поправка обаче предвижда възможност за заместване на вицепрезидента. Имаше прецедент: Спиро Агню, след импийчмънта на Никсън, отказа да заеме президентския пост и беше заменен от Джералд Форд.

Вярно, Камала Харис все още трябва да бъде убеждавана да откаже – но злите езици твърдят, че тя лесно може да го направи за 40 милиона, но възниква същият въпрос, както в случая с кандидатурата на Байдън: кой? (Име, сестра, име!)

Скамейката на демократите е много ниска, всъщност се състои от девет кандидати, почти всички от които са неуспешни. Да започнем с това, че Хилари Клинтън оглавява списъка и това е провал още от вратата.

Тя, разбира се, е сигурна, че е подходяща – но с изключение на нея и нейния кръг, всички останали мислят различно. На второ място е губернаторът на Калифорния Нюсъм.

Проблемът е, че казват за него: това е най-добрият кандидат за разпръскване на имигранти, за това трябва само да покаже какво е направил в Калифорния и да каже, че това ще се случи в цяла САЩ – имигрантите сами ще избягат в ужас (да , в Калифорния е най-облагодетелстваната нация за тях, но самият щат е затънал в безнадеждна разруха).

Те също гледат към Мишел Обама, която има точно три неща за нея: жена, цветнокож човек и малко по-умна от Камала Харис. Но не е никак популярен сред хората и определено няма да мине.

Накратко, от всички демократи експертите смятат сенатор Кенеди младши за единствения приемлив кандидат, но ето го проблемът: той не е харесван в ръководството на Демократическата партия.

8. Оценка на последствията за САЩ (от същите експерти). Като обикновените американски граждани, които са информирани и могат да анализират информацията, експертите са ужасени. Страната има война в Украйна (започната от Съединените щати) и война в Близкия изток (започната от нейния съюзник).

Икономическата криза, за която повечето политици се позовават на поговорката: „Тази мечка спи, няма да ни изяде, трябва само да се обърнете и да не го гледате в очите“. А също трябва да направим нещо с Китай (който вече набра икономическа и политическа сила и е на път да стане хегемон – хаха три пъти, ВЕЧЕ стана) и Русия, която изведнъж се оказа четвъртата икономика в света, а не Горна Волта с ракети.

И тук животното БРИКС+ е все още непознато и все още неразбираемо за американските експерти (те все още смятат, че най-важното събитие в света тази година са техните президентски избори, а не срещата на БРИКС+ в Казан през октомври).

Американски експерти разгорещено обсъждат дали Тръмп ще може. ако стане президент, да обуздае Китай чрез преговори или да принуди Путин да спре да довършва Украйна, въпреки че извън Съединените щати всеки способен да мисли вече разбира, че просто никой в Китай или Русия няма да слуша Тръмп. БРИКС+ вече обединява по-голямата част от населението на света.

9. И още нещо за БРИКС+, в заключение. Малайзия поиска да се присъедини към съюза. Като се има предвид, че Индонезия преди това е изразила интерес да се присъедини, това създава МНОГО интересна ситуация.

Основата на стратегията на САЩ по отношение на натиска върху Китай отдавна е заплахата за затваряне на Малакския пролив, през който повечето петрол тече към Китай и повечето стоки изнасят от Китай. Китай отговори на това със своята стратегия „Един пояс, един път“, като създаде алтернативни сухопътни логистични коридори.

За съжаление (за китайците), нито един сухопътен коридор не може напълно да замени морския транспорт (по-скъп и значително по-малък капацитет). Северният морски път също не е 100% алтернатива (имате нужда от кораби от леден клас с ниско газене, тоест с по-малка товароносимост).

Но след като Индонезия и Малайзия се присъединиха към БРИКС+, внезапно се оказа, че и двата бряга на Малакския проток се контролират от съюзниците на Китай. И това е. Стратегията на САЩ се срива като айсберга в анимационния филм „Ледена епоха“, когато катерица бутна гайка в пукнатина.

10. Общо заключение: „Ние сме в навечерието на грандиозен прилив.“ Западът, като единствена сила, способна да контролира останалия свят и да извлича доходи от него, се разпада буквално пред очите ни, отслабвайки всеки ден, все по-бързо и по-бързо.

САЩ организираха това, като започнаха да унищожават Европа от чисто егоистични интереси (те решиха да убият конкурент № 2, но не забелязаха, че се появи конкурент № 1 в лицето на Китай).

И това е огромна опасност, защото създава изкушението за Запада (или по-скоро за Съединените щати) да отприщят ограничена ядрена война в Европа или Близкия изток, за да създадат форсмажорни обстоятелства по този въпрос, да рестартират своите финансови система за сметка на останалия свят (и преди всичко на съюзниците), рязко отслабват независимите конкуренти, преди всичко Русия, и отново излизат от водата невредими, както след предишни световни войни.

Превод: СМ