Представители на администрацията на Тръмп изтъкнаха, че предложението просто възстановява регламент, въведен съгласно закон, приет от Конгреса през 2005 г., и замразен при администрацията на президента Барак Обама

Администрацията на президента Доналд Тръмп предложи да се взимат проби от ДНК на задържани от американските власти имигранти и предизвика опасения за личната неприкосновеност, особено за кандидатите за убежище и дребните закононарушители, чиято генетична информация ще се събира в база данни на ФБР, предаде Ройтерс, цитирано от Новини.бг.

Министерството на правосъдието заяви, че предложеното правило, което ще бъде официално публикувано днес, ще подлежи на 20-дневно обществено обсъждане.
Това е най-новата инициатива на администрацията на Тръмп за ограничаване на легалната и нелегалната имиграция – централна тема в неговата кампания за преизбиране догодина.
Правилото предвижда събирането на ДНК-проби от всеки имигрант, задържан от американските власти, което може да включва лица, пресекли за първи път границата, чието закононарушение представлява дребно престъпление.

Представители на администрацията на Тръмп изтъкнаха, че предложението просто възстановява регламент, въведен съгласно закон, приет от Конгреса през 2005 г., и замразен при администрацията на президента Барак Обама. Освен това събирането на ДНК-проби може да помогне за засичане на измами и разкриване на криминални престъпления, твърди президентският помощник по въпросите на имиграцията Стивън Милър.

Групи като Американския съюз за граждански свободи изразиха загриженост за неприкосновеността на личните данни и гражданските свободи, включително че ДНК-пробите могат да разкрият информация за роднини на задържаните. Според организацията правилото променя целта на събирането на ДНК-данни от криминално разследване в следене на населението.

Предложената промяна е изключителна по мащаб и прозрачна по ксенофобските си цели, заяви представител на Съюза.Тя цели да внуши представата, че тези лица, много от които търсят по-добър живот или безопасност, са заплаха за националната сигурност, и превръща имиграционното задържане, за което се предполага, че няма наказателен характер, във фактическо лишаване от правото на лична неприкосновеност.

Правилото предвижда изключение за чужденци, които се обработват за легално влизане в страната, което би могло да включва кандидати за убежище, които подават молба на законен входен пункт, но не и онези, които преминават границата незаконно и кандидатстват за убежище при задържането им. Министерството на правосъдието още не е дало разяснения по тези неясноти, отбелязва агенцията. Има изключения също и за задържаните за кратко на законен входен пункт за допълнителни проверки, за задържаните в морето и за онези, които са задържани на място, където служителите на властта не разполагат със средства да вземат ДНК-проби.