Битката за Плевен се очерта като една от най-драматичните на настоящите местни избори

Вече е ясно, че на балотаж следващата неделя в Плевен ще отидат досегашният кмет на Плевен Георг Спартански, подкрепен от „Демократична България“ и Мирослав Петров, подкрепен от ГЕРБ.

След първия тур разликата между двамата е малко повече от 7%, като с този резултат Петров има реални шансове за пръв път от доста време неговата партия ГЕРБ да застане начело на града.

Както на първия тур, така и сега обаче приказките за купени гласове в Плевен не стихват, а избирателната активност в града в неделя бе едва 44%. Това означава, че на първия тур са излезли да гласуват едва 50 000 плевенчани, като право на глас имат над 115 000 души.

Именно ниската избирателна активност е една от основните причини плевенчани да се притесняват от купуване на гласове през следващата неделя.

Според мнозина от тях това се е случило и на предните избори, когато кмет на града стана Георг Спартански.

Източници от града твърдят, че и тогава и сега „Сивият кардинал“ , който стои финансово и морално зад Спартански е не друг, а бившият кмет от СДС Найден Зеленогорски. Нещо повече чрез отдаване на обществени поръчки през последните четири години единствено на фирми и поставени лица на Найден Зеленогорски, настоящият кмет и кандидат за бъдещ такъв Георг Спартански си осигурил сериозен финансов фонд, с който се готвел да обезпечи балотажа в неделя.

Наши източници от Плевен твърдят, че става дума за сума надвишаваща половин милион лева. С тези пари трябват да бъдат купени „гласове“, които да гарантират безапелационната победа на Георг Спартански следващата неделя.

Същите информатори твърдят, че в полицията в Плевен има сигнали и службите разполагат с конкретните имена на хората осъществяващи покупката на „гласове“ за Спартански, но умишлено не предпиемали нищо, поради близките си отношения с настоящия кмет.

В града едва ли не е публична тайна, че хората забъркани с тази мръсна търговия от името на Спартански и Зеленогорски са племеника на Зеленогорски Калин, както и братът на съпругата на Калин. Именно на този свой близък роднина Зеленогорски бил възложил „отговорната“ задача да осигури по „втория начин“ гласове за втори мандат на своето протеже Спартански.