„Не мога да поставя под съмнение работата на нашите служби. Щом се е стигнало до това (разследване на руски дипломат за шпионаж), значи има основание”, заяви експертът по геополитика и международна сигурност Боян Чуков в предаването „Лице в лице” по БТВ

Чуков коментира съобщението на МВнР за разследването на служител на руското посолство у нас от ДАНС и прокуратурата, като отбеляза, че в такива случаи има два варианта.

Първият сценарий е уличеният дипломат да бъде изгонен шумно и това да бъде обявено показно в медиите, а другият вариант е да бъде помолена съответната легация да отзове своя служител тихомълком.

В нашия случай има комбинация между двете, смята Чуков и отбелязва, че руският служител е бил отзован по договорка между България и Русия, но след това е съобщено в медиите за случилото се.

Анализаторът коментира и съобщенията за смъртта на лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр Ал Багдади.

„Това е пети или шести път, когато се съобщава за смъртта на Багдади. Предишният път бяха руски военни”, каза Чуков, според когото около операцията има много въпроси, които задават специализираните издания на самите американски разузнавателни служби.

„Трябва да се има предвид, че Тръмп влиза в предизборна кампания и такива новини са в негова полза”, заяви Чуков.

Американските войски не са напуснали Сирия, въпреки декларациите на американския президент и са в района на петролните залежи в Деир ез-Зойр.

Странно е, че руските военни, които се занимават с охраната на сирийското въздушно пространство, не са засекли активност, предвид че американците твърдят, че в операцията по ликвидирането на Багдади са участвали самолети и хеликоптери, отбеляза Чуков.

Дори лидерът на „Ислямска държава” да е убит, това няма да има голям ефект върху ситуацията, тъй като той вече е определил своя наследник, смята експертът.

Абдула Кардаши трябва да поеме функциите на Багдади. Досега той се занимаваше с религиозната пропаганда на „Ислямска държава” и е бивш офицер от армията на Саддам Хюсеин, поясни експертът.