Паметникът е дело на скулптура Адриан Новаков и се намира в китна градинка в самия център на Милано, през която ежедневно минават много хора

Паметник-пейка, на която е седнал Пенчо Славейков с томче стихове в ръце, беше открит в Милано. Инициативата е на Генералното консулство на България в града в съдействие с общината на града по повод 140 г. дипломатически взаимоотношения между двете страни.

Паметникът е дело на скулптура Адриан Новаков и се намира в китна градинка в самия център на Милано, през която ежедневно минават много хора. Тя е само на няколко метра от главната градска библиотека „Формани“, където в присъствието на много гости бе представена личността на Пенчо Славейков.

На събитието присъстваха представители на общините на Милано и на София, бивши италиански министри и представители на културата, посланикът ни в Рим Тодор Стоянов и генералният ни консул в Милано Таня Димитрова.


Снимка: БНР

Посланик Тодор Стоянов приветства присъстващите, уточнявайки, че случилото се изтъква добрите взаимоотношения между двете страни, а директорът на Дирекция „Култура“ към софийската община Биляна Генова определи Славейков за европейски интелектуалец, чието творчество е мост, освен че свързва завинаги България и Италия.

Професор Емил Димитров от БАН представи живота, творчеството и любовта към Ломрадия на Славейков.

Жители на Милано споделиха, че паметникът е много оригинален. 

Това е втори паметник на Пенчо Славейков в Италия. Първият е също по инициатива на Генералното ни консулство в Милано. Поставен е през 2007 г. в двора на библиотеката на Брунате – градче над езерото на Комо, където поетът умира през 1912 г.

Снимка: БНР