Броят на жертвите на земетресението в Албания достигна 35 души, съобщи в сайта си в. „Албаниън дейли нюз“, позовавайки се на официални данни, предаде ТАСС.

По-рано се съобщаваше за 27 загинали и над 650 ранени. По данни на вестника досега изпод развалините на сградите са извадени живи близо 45 души. Издирвателно-спасителните операции продължават.

Странaта бе сполетяна от трус със сила 6,4 по скалата на Рихтер и удари най-жестоко крайбрежния град Дурас.

За денонощие към балканската държава отпътуваха десетки камиони с помощи от солидарните Косово, Черна гора, Италия, Турция, Гърция, Румъния, Чехия. Швейцария изпрати кучета, които да се включат в издирването, България дари 200 хил. лв. за хуманитарна помощ, Косово – 500 хил. евро.

Докато спасителите се бореха с времето, за да извадят колкото се може повече живи изпод отломките, стотици албанци, оцелелите прекарват нощите в палатките и колите си. Досега са регистрирани още около 500 вторични труса.

Земетресението разтърси Албания във вторник, около 04.00 часа местно време. Най-силно засегнати са районите на Дурас и Тирана. Правителството обяви 27 ноември за ден на национален траур.

Около 150 души са ранени при труса. Няколко сгради рухнаха, а под руините има затрупани граждани. По данни на американския Геофизичен институт магнитудът на труса е бил 6,4.

Албанският президент Илир Мета отмени традиционния прием по повод днешния  държавен празник Ден на албанското знаме заради разрушителното земетресение в страната, предаде Танюг, позовавайки се на албанската телевизия Топ ченъл.

Докато спасителите се бореха с времето, за да извадят колкото се може повече живи изпод отломките, стотици албанци – травмирани от случилото се и нестихващите земни трусове – прекараха и тази нощ навън – кой в палатка, кой в кола.

На извънредно заседание на правителството в сряда сутринта премиерът Еди Рама каза, че заради катастрофалното земетресение 28 ноември не може да бъде празник, а ще е ден на националната солидарност.

Отменен е Националния празник на Албания.

Над 20 са обявени за изчезнали.

Източник: dir.bg

Снимка: БТА/АТА