Откакто е началник, той е в непрекъснати конфликти с  хижарите и всячески пречи на развитието на туристическата дейност в района

През годините, откакто Стоян Христов е началник на Парковия участък в Централен Балкан, въпреки зачестилите случаи на открити трупове на убити животни (благородни елени и диви свине), на територията на парка няма заловени бракониери. Няма и съставени актове. Причината е, че лицата, извършващи незаконен лов, са негови познати и приближени и деянията, които извършват, са с негово знание.

Странични хора трудно биха могли да бракониерстват из територията на парка без съдействието на Стоян Христов, като се има предвид трудно достъпния терен, затворените с бариери пътища и поставеното на възлови места видеонаблюдение.

На територията на парка ежегодно пашуват стотици домашни животни (крави, телета, коне, овце) без техните собственици да заплащат необходимите такси за това. Стоян Христов е човекът, който решава кого да допуска и на кой стопанин да подписва необходимите документи за вземането на субсидии за отглеждането на животни на територията на парка. За отбелязване е, че това са обикновено хора – негови приближени.

За благодарност той ежегодно получава от облагодетелстваните по 4-5 телета като подарък. Обикновено това са и „хората“, които първи намират и подават сигнали за убитите животни, а не служителите на парка и многобройните туристи. Това от своя страна подсказва, че точно тези хора действат в комбина със Стоян.

Допреди 2-3 години Стоян Христов отглеждаше собствено стадо на територията на парка чрез поставеното лице Георги Иванов Павлов, като е вземал годишна субсидия от 60 хиляди лева. По това време Стоян Христов не е допускал някой друг да пашува животни в района около тях.

Откакто е началник, той е в непрекъснати конфликти с  хижарите, стопанисващи хижи в района, тъй като за него всички те са бракониери. Той всячески пречи на развитието на туристическата дейност в района, на снабдяването на хижите с дърва и на преминаването на превозни средства, доставящи необходимите продукти за хижите. По негово нареждане са затворени и блокирани 50% от туристическите маршрути в района, като част от тях са затворени с бариери, а на останалите липсва маркировка и обозначения.

Въпреки констатираните нарушения, извършени от негови служители през годините и известни на всички в района, Стоян Христов си затваря очите все едно нищо не се е случило, без да предприема някакви мерки за това.  

Безпрецедентна наглост! МОСВ номинира за награда най-големия бракониер на Тетевен и Рибарица!