От началото на годината са получени 16 сигнала за заразено месо у нас. В Полша те са 169

Контролният орган на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) няма нито един открит случай на салмонела, а всичко се случва, ако други страни ни предупредят, заяви кв Сутрешния блок на БНТ д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“ по повод откритите 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша, купено от 10 български фирми.

Той прогнозира, че по-голямата част от внесеното заразено месо, което сега е изтеглено от пазара, вече е изконсумирано. 

„Малко предистория – става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията“, каза още Иванов.

По думите му през изминалата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, което е доста над обичайния брой, особено за този сезон.

„Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година“, изтъкна докторът.

Според него основният проблем е, че системата за предупреждение не сработва, а за да сработи – БАБХ трябва да изпълнява мониторингова програма с лабораторни тестове.

„Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните. В случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства“, допълни д-р Иванов.

Доц. Атанас Мангъров – специалист по инфекциозни болести, обаче заяви, че няма опасност от месото, защото салмонела се среща често, дори без нашето знание.

„Хубавото е, че инфектиращата доза при салмонелите е доста висока – т.е трябва да се погълне голямо количество от бактериите, за да се заразим. Освен това са термолабилни“, допълни той пред bTV.

Специалистите съветват месото да се яде много добре термично обработено и да не остава сурово във вътрешността си. Тогава рисковете са минимални, като по принцип най-опасно е за децата. Симтпомите са диария и повръщане.

По думите на Мангъров най-опасни са месата, взети от домашни стопанства, тъй като нямат контрол.

От началото на годината са получени 16 сигнала за заразено месо у нас. В Полша те са 169.