По данни на НСИ Ружинци е и една от трите в България, в която над 50% от хората са под прага на бедността

Кметската заплата в най-бедната община у нас – Ружинци е 3414 лв. Там живеят малко над 3 хил. жители, което е под минималното изискване от 6 хил. души по закон, за да има община. По данни на Националния статистически институт общината е и една от трите в България, в която над 50% от хората живеят под прага на бедността.

Освен това от 265 общини у нас, близо 50 не попадат в изискванията за община.

Възнаграждението на кмета Александър Александров е гласувано след преизбирането му за втори мандат. Преди актуализацията той е получавал 2551 лв. Общината има и 11 общински съветници.

По думите на Александров заема ръководна позиция, която предразполага за висока заплата. Освен това обясни, че тези пари не отиват за неговия джоб и често дава от средствата за благотворителност.

Местните разказват, че кметът работи за селото, но като се вземат предвид ниските доходи, жителите на Ружинци смятат, че кметското възнаграждение е несправедливо. Кметът на Ружинци се хвали с безплатен обяд за 700 души, 30 км. асфалтирани улици и ремонт на детска градина в съседно село.

Освен това председателят на общинския съвет, който получава 1800 лв., както и шефовете на комисии, ще разпределят част от заплатата си за дарения. Пред bTV бившият кмет на Столична община Александър Каракачанов заяви, че настоящият закон е превърнал общините в яма за вадене на пари, от която се възползват мнозина.

По думите му малките общини са се превърнали в социална дейност, която да поддържа живота на хората. Причина за това е, че няма държавна политика, която да развива производството, смята той.

„Ще се стигне до момента, в който кметовете ще си сложат министерски заплати, но като няма работна ръка, ще се наложи съкращаването на половината община. Така формално средната заплата ще се вдигне, а общинските съветници ще получат 70% от кметското възнаграждение”, коментира бившият кмет.

Кметът на община Антон – Андрей Симов обясни, че работата и резултатът от всички действия за една община трябва да са определящи за кметската заплата.

По думите му големината на една община не определя броя на администрацията, а броя на ангажиментите, поети към нея. Според него всяка община е индивидуална и различна. „За да си успешен кмет, трябва да имаш подготвен екип”, уточни в студиото на bTV той.