Британските консерватори, водени от Борис Джонсън, печелят пълно мнозинство на предсрочните парламентарни избори на Острова и са на път да направят самостоятелно правителство, според социологическа анкета на база екзитпол, направена за BBC, ITV и Sky News, съобщи БГНЕС

Проучването, проведено в избирателните секции в Обединеното кралство, сочи, че торите ще получат 368 депутатски места – с 50 повече, отколкото на изборите през 2017 година – след окончателното преброяване на гласовете.

Според тези първи прогнози след затварянето на изборните секции преди минути, лейбъристите ще имат 191 депутатски места, либералните демократи – 13, Шотландската национална партия на Никола Стърджън има 55 места, а партията „Брекзит“ на Найджъл Фарадж – нито едно.

Резултатът на консерваторите е най-добрият от 30 години насам, докато този на лейбъристите е най-лошият от Втората световна война насам.

Очаква се крайният резултат да бъде известен днес до обяд.

Според официалното преброяване към 03:00 часа местно време (05:00 часа българско време) лейбъристите вече са загубили 22 места в парламента, като тенденцията засега потвърждава данните от екзитпола, който прогнозира по-рано абсолютната победа на торите. Консерваторите вече са успели да „отнемат“ 18 места от други партии, уточнява БГНЕС.

Досега са обработени резултатите на 200 от 650 избирателни секции. Консерваторите вече имат 97 места в парламента, а лейбъристите – 77. За абсолютно мнозинство, което дава възможност за самостоятелно формиране на правителство, трябват минимум 326 места.

Във Великобритания екзитполовете се оказаха много точни през последните години.

През 2017 година те правилно предсказаха висящ парламент, без общ победител, а през 2015 година прогнозираха, че консерваторите ще бъдат най-голямата партия.

Това са третите общи избори в Обединеното кралство за по-малко от пет години – и първите, които се провеждат през декември за близо 100 години – и бяха доминирани от вота на Великобритания за 2016 година за излизане от Европейския съюз.

Провалът на лейбъристите

Водената от Джереми Корбин формация видя общественото недоволство от продължителния процес на Brexit като главна причина за тежкото поражение на изборите от консерваторите на премиера Борис Джонсън.

„Изглежда, че Brexit доминира. Голяма част от това (бел. ред. – изборните резултати), беше умората от Brexit. Хората просто искаха това свърши веднъж завинаги“, заяви Джон Макдонъл от лейбъристката партия пред Sky News след екзитполовете, сочещи, че торите ще спечелят с мнозинство с 86 места в парламента и ще създадат самостоятелен кабинет.

Лидерът британската опозиция Джереми Корбин каза, че няма да води своята Лейбъристка партия на следващи парламентарни избори след вчерашното катастрофално поражение, предаде ДПА. 

„Това очевидно е много разочароваща нощ за Лейбъристката партия“, каза той в своя избирателен район в северната част на Лондон, където бе преизбран за депутат. „Няма да предвождам партията в бъдещи кампании за нови избори“, каза той.

Източник и снимка: nbox.bg