Церемонията по встъпването в длъжност на новия главен прокурор на Република България Иван Гешев ще се състои на 18 декември 2019 г. от 09,30 ч. в зала „Тържествена“ на Съдебната палата в София, съобщиха от държавното обвинение

Преди ден, на 16 декември, държавният глава Румен Радев подписа указа за освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор, след като на 11 декември Народното събрание го избра с внушителната подкрепа от 165 гласа за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

След подписването на указа от страна на президента стана възможно встъпването в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев. Той беше избран двукратно от ВСС с 20 гласа „за“ срещу едва 4 „против“ за следващ „обвините No1“. След първия вот на кадровиците и продължило над 10 часа изслушване на кандидата, президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Гешев и върна решението на ВСС. Кадровият орган обаче отново прегласува кандидатурата му и го избра повторно с 20 гласа „за“ срещу 4 „против“, при което държавният глава вече беше задължен да подпише указа за назначаването му, припомня „Правен свят“.

Снимка: БГНЕС