Безплатно паркиране в буферните паркинги на града е една от мерките, които Столична община въвежда днес във връзка с повишаване нивата на фини прахови частици във въздуха, съобщават от общината

Става дума за около 2400 места.

Освен безплатно паркиране от Столична община призовават гражданите да не използват личните си автомобили, а обществения транспорт.

Сред плануваните мерки са и извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици, както и на строителните обекти в града. 

От общината отново призоваха използващите отопление на твърдо гориво да преминат към алтернативно.

„Миналия вторник паркингите по линиите на метрото също бяха безплатни и постигнахме 20% повече паркирали автомобили“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук профила си и припомни:

„Въвеждаме безплатното паркиране като част от марките за действия при превишения на концентрацията на ФПЧ. За 18  декември прогнозата на НИМХ е за стойности на ФПЧ над 150 мкг/куб. м на две от станциите на агенция „Околна среда“. Продължава и допълнителното миене на основни улици и проверките на източници за замърсяване от строителни, търговски,  промишлени обекти и по сигнали на граждани. На нашия сайт https://air.sofia.bg/ можете да виждате в реално време почасовите станции от всички станции, прогнозата за следващите дни и въведените допълнителни мерки.“

Снимка: iStock