Представяме ви любопитни факти за светлия празник и забавни цитати, посветени на Рождество Христово

Според Речника на българския език, съставен от ИБЕ към БАН, „Коледа“ произлиза от латинската дума calendae – „първият ден от месеца“. Рождество Христово (другото популярно название на празника) е един от най-големите църковни празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Празникът се отбелязва на днешния ден, 25 декември.

Австрийска коледна трапеза

Ето любопитни факти за Коледа по света:

В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 °C температура. В Южното полукълбо празникът съвпада с ваканцията и отпуските. Австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Тиха нощ, свята нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо до Залцбург, през 1818 г.

В Албания Коледа е един от най-популярните фестивали и се посреща с голямо веселие от местните хора, които спазват традицията за честване на годишнината от рождението на Исус Христос.

В Англия в навечерието на Коледа хората пеят и танцуват. Във всеки дом има накичена елха за радост на всяко дете.

В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета – със сняг, направен от памук. На Коледната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина.

В Армения, която е първата страна, официално възприела Християнството, Бъдни вечер е един от най-големите свети религиозни празници. Арменците празнуват Бъдни вечер на 5 януари, а Коледа и Богоявление в един ден – на 6 януари по Юлианския календар.

На африканския континент Коледа се празнува от малки и големи християнски общности. На континента има приблизително 350 милиона християни.

В Бангладеш по Коледа мъжете засаждат двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. Малко преди Коледа те накланят листата им, така че да се образува дъга.

На Бахамските острови честванията, наречени Junkanoo, се провеждат на 26-ти декември и 1-ви януари. Между 2 часа през нощта и сутринта огромен парад радва стотици хора с танци, музика и най-различни костюми.

В Беларус сламата е важен аспект от Коледните празници. Повечето от ярко оцветените играчки на елхата са направени от слама във всякакви форми.

В Белгия на Бъдни вечер се прави празнична вечеря от повече хора, започваща с аперитив и ордьовър.

В Белиз елхата се украсява с лодки, символизиращи успешната риболовна индустрия на страната. Друга типична декорация са птиците, които са символ на мира.

В Боливия основният акцент на Коледната украса е сцената „Рождество Христово“. Повечето от тях са направени под формата на пирамида със самата ясла в горната част.

В Босна и Херцеговина коледните дръвчета са украсени с играчки, шоколад, светлини и цветни топки и традиционно гарнирани със звезди. Местните празнуват Коледа предимно със семействата си.

Празнична украса в Бразилия

В Бразилия обичаите са доста различни поради разнообразието на населението. Една от традициите е направата на сцената на „Рождество Христово“ или „Пресепио“ (думата произлиза от иврит „presepium“, което означава леглото от слама, на което Исус е спал за първи път във Витлеем).

В България празникът започва на 24 декември – Бъдни вечер (Малка Коледа). Из цялата коледари излизат навън. В коледуванията участват само момчетата. Те обикалят през деня на 24 декември, въоръжени с дрянови пръчки – сурвакници и торбички, тропат по вратите, влизат в къщите и пеят коледарски песни, изпълняват стихове и изричат благословии.

Предлагаме ви забавни цитати, посветени на Коледа:

„Съществуват три фази на човешкото развитие – да вярваш в Дядо Коледа, да не вярваш и накрая ­ ти да се окажеш Дядо Коледа.“ – Боб Филип

„Спрях да вярвам в Дядо Коледа, когато майка ми ме заведе в търговския център и белобрадият старец ме помоли за автограф.“ – Шърли Темпъл

„Разбираш, че си остарял, когато дори Дядо Коледа започне да ти изглежда по-­млад.“ – Робърд Паул

„Купих на брат си опаковка за Коледа, отидох на опаковъчния щанд, помолих да я опаковат, но в разноцветна опаковка, за да разбере той кога да спре да разопакова.“ – Стивън Райт

„Истинската причина за постоянната веселост на Дядо Коледа е не друга, а фактът, че знае адресите на всяко лошо момиче по света.“ – Джордж Карлин

„Коледа не е време, нито сезон. Коледа е състояние на духа. Да изпитваш щастие и благодарност, щедрост и съпричастност – това е истинската Коледа.“ – Калвин Кулидж

„Който не носи Коледа в сърцето си, никога няма да я открие под коледното дръвче.“ – Рой Л. Смит

„Коледа размахва магическа пръчица над света, прави всичко по­-добро, по-­красиво.“ -Норман Винсънт Пийл

„Весела, весела Коледа – тя е в състояние да ни върне детските приказни видения, да привика у стареца щастието на младостта, да отведе пътешественика в уюта на бащиното огнище.“ – Чарлз Дикенс

„Коледата е любов в действие. Всеки път, когато даваме, всеки път, когато обичаме – това е Коледа.“ Дейл Евънс

„Хубавото на Коледа е, че е неизбежна като бурята, връхлита ни и всички ние я изживяваме задружно и сплотено.“ – Гарисън Кейлър

„Веднъж реших да стана атеист, но бързо се отказах – те нямат ваканции.“ – Хени Янгмен

„Нека бъдем лоши и да спестим пътя на Дядо Коледа.“ – Гари Алан

„Според мен Коледа е измислена от купонджиите, хайде де, всеки иска да танцува.“ – Тоби Мак

„Изпрати коледните си подаръци по­-рано. Така пощата може и да успее да ги изгуби навреме за Коледа.“ – Джони Карсън

„Какво е Коледа? Това е нежността на отминалите дни, стойността на настоящето и очакванията за бъдещето.“ – Агнес Фаро

„Това, което не харесвам на фирмените коледни партита, е търсенето на нова работа на следващия ден.“ – Филис Дилър

Източник: afish.bg