Британската кралица Елизабет Втора изрази в ежегодното си коледно послание уважение към ангажираността на младото поколение към климатичната криза, предаде Франс прес. Тя не спомена шведската активистка Грета Тунберг, която се превърна в емблема на борбата с климатичните промени. Елизабет Втора сподели, че е очарована от активността на младите по темата в наши дни. 

„Предизвикателствата, пред които са изправени много хора днес, може би са различни от тези, с които трябваше да се сблъска моето поколение, но съм поразена от проявяваното от новите поколения чувство за дълг към проблеми като опазването на околната среда и климата“, заяви 93-годишната кралица. 

В посланието си Елизабет Втора припомни две важни годишнини, отбелязани през изтичащата година – 50 години от стъпването на човек на Луната и 75 години от десанта на съюзническите сили в Нормандия през Втората световна война.

В словото си Елизабет каза също, че годината е била изпълнена с трудности за разделената от дебатите за Брекзит страна, но изтъкна, че „е възможно да се постигнат положителни неща, когато хората загърбят миналите си разногласия и се обединят в дух на приятелство и помирение“.

В личен план кралицата отбеляза, че тя й съпругът й принц Филип, „са очаровани“ от появата в кралското семейство през май на техния осми правнук – принц Арчи, син на принц Хари и жена му Меган Маркъл.

„Уместно е да се напомни какви положителни неща могат да бъдат постигнати, когато хората оставят настрана различията си от миналото и се обединят в духа на приятелството и помирението“, заяви британската кралица Елизабет Втора. „Изправени пред навлизането в ново десетилетие си струва да се помни, че често малките стъпки, а не големите, водят до най-трайните промени“, обобщи тя.

Като изпълнена с „неравности“ бе определена отиващата си 2019 година от кралицата.

Източник: dir.bg

Снимка: Guliver/Getty Images