Трета седмица една песен набира мощна подкрепа от цял свят в социалните мрежи YouTube, Facebook, Instagram и Twitter. Написана за едноименната глобална кампания за климата, „Resolution Song“ или части от нея до този момент са изпети и споделени от десетки изпълнители и хорове от различни държави. За броени дни песента е получила подкрепа и от много активисти на движението в защита на планетата от климатичните промени.

Сред тях са прочутите Ани Ленъкс, дуетна половинка на знаменитото дуо „Юритмикс“, и звездата на световното кино Ема Томпсън, носител на по две награди „Оскар“, „Златен Глобус“ и БАФТА. https://twitter.com/i/moments/1174657242664263686

Организаторите на глобалната кампания са поканили световноизвестния наш женски хор „Мистерията на българските гласове“ да се присъедини към инициативата. Съставът записва своя клип за кампанията във Vals-les-Bains в единствения почивен ден по време на неотдавнашното си турне във Франция в началото на декември и той вече се разпространява в социалните мрежи. „Мистерията…“ изпълнява песента на английски и на български език. https://www.youtube.com/watch?v=qG4uJGbPBQI Някои, като Грузинския полифоничен хор, я пеят на родните си езици.

Условието на организаторите е всеки, подкрепил кампанията, да изпее своя версия на песента, като отправи посланието на собствения си език, за да може то да достигне до сънародниците на изпълнителя и да номинира друг изпълнител за участие в кампанията. До този момент състави, индивидуални изпълнители и общности от Нигерия, Бразилия, Полша, Монголия, Южна Корея, Тринидад и Тобаго, Индия, Канада, САЩ са изразили подкрепа за кампанията. https://www.instagram.com/joinresolution/ Идеята е индивидуалните „резолюции“ да доведат до приемането от ООН на специална резолюция, свързана с климатичните промени.

„Мистерията на българските гласове“ номинира за участие в кампанията френската вокална група „Corou De Berra“ https://www.youtube.com/watch?v=wYuFub9bP5E) Прочутият ни женски хор изпраща 2019 г. с над 40 концерта в 14 държави. Най-много участия – 15, изпълнителките ни са имали през годината във Франция, следвани от Португалия и Полша – по 3 и Холандия, Великобритания и Швейцария с по два концерта.

Източник и Снимка: БГНЕС