Премиерът Бойко Борисов настоя, че само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток

Той посочи, че ще се съобразим с решението на иракския парламент, но припомни, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крепкото положение след войната.

„Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции – това е един много сложен регион. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната с Косово – аз се радвам, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че може с нас и други държави в региона можем да направим хората в този регион да живеят по-добре и да можем да гарантираме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си поставили за цели“, каза той.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

На нея трябваше да присъства зам.-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, но той е бил помолен от държавния секретар Майк Помпео да остане във Вашингтон заради ситуацията в Ирак, обясни посланик Херо Мустафа. Затова водач на американската делегация у нас е Мат Бойс, заместник- помощник държавен секретар.