Британската кралица Елизабет Втора и останалите старши членове на кралското семейство се опитват спешно да изготвят план за принц Хари и съпругата му Меган след шокиращото решение на двойката да се оттегли от кралските си задължения и да прекарва голяма част от времето си в Северна Америка, съобщават Ройтерс и ТАСС

Херцогът и херцогинята на Съсекс „свариха неподготвени“ кралицата и останалите членове на семейството, оповестявайки желанието си да водят по-независим живот, който се надяват да финансират сами. Кралски източник определи решението като „болезнено и разочароващо“ за фамилията, посочва БТА.

Хари и Меган не са се консултирали относно направеното в Инстаграм съобщение нито с кралица Елизабет Втора, посветила живота си на обществения си дълг, след като през 1952 г. наследява баща си на британския трон, нито с престолонаследника принц Чарлз.

„Избрахме тази година да направим промяна, да започнем да играем нова, прогресивна роля. Възнамеряваме да се оттеглим от задълженията на старши членове на кралското семейство и да работим, за да станем финансово независими, като при това ще продължим напълно да подкрепяме Нейно Величество кралицата“, оповестиха в Инстаграм Хари и Меган, наричани официално херцог и херцогиня на Съсекс.

Двойката сподели, че е обмисляла решението си от месеци, както и че ще разпредели времето си поравно между Великобритания и Северна Америка. Това ще осигури на Хари, Меган и сина им Арчи необходимото им пространство.

От Бъкингамския дворец не скриха изненадата си, съобщавайки, че обсъждането на бъдещето на двойката е едва на ранен етап. Според друг кралски източник обаче кралица Елизабет Втора, престолонаследникът принц Чарлз и по-големият брат на Хари, принц Уилям, са инструктирали екипите си за спешно съдействие с правителствата, за да помогнат на Хари и Меган с „изпълними решения“ до дни, вместо до седмици.

Полукралски особи

На този етап остава неясно как 35-годишният Хари, който е шести поред за наследяване на британския престол, и 38-годишната Меган ще станат „полу-кралски особи“ – термин, въведен от биографите, и кой ще плаща за трансатлантическия им начин на живот.

Хари отдавна негодува срещу отношението на таблоидите към него и съпругата му. В съобщението се посочва, че двамата с Меган ще ограничат медийния достъп до ангажиментите им.

„Това, което наистина ме подразни, е че не можеш хем да запазиш тортата, хем да я изядеш. Не можеш да си в Америка и следващата минута да си в Лондон. Или си кралска особа, или не си“, казва ветеранът фотограф Артър Едуардс от в. „Сън“.

Ръсел Майърс от в. „Дейли мирър“ прогнозира, че решението на Хари и Меган ще има определени последствия за всички замесени. Принц Чарлз, от своя страна, отдавна желае да ограничи броя на старшите членове на кралското семейство във фокуса на общественото внимание.

Прибързаността на решението обаче повдига въпроси за семейството след година, белязана и от оттеглянето на принц Андрю от обществени задължение на фона на скандала с Епстийн. Кралските коментатори правят паралел между абдикацията на крал Едуард Осми, който се отказва от трона през 1936 г., за да се ожени за Уолис Симпсън – също като Меган разведена американка, и да заживее във Франция.

Кой плаща?

Опонентите на монархията не пестят язвителността си. „Данъкоплатците с право ще се запитат кой ще финансира презокеанския им начин на живот, допълнителната охрана и пътуванията напред-назад между Великобритания и Северна Америка“, казва Греъм Смит, който ратува за премахване на монархията.

Междувременно Ройтерс отбелязва, че дори временното пребиваване на Хари и съпругата му в Канада ще струва скъпо на данъкоплатците с оглед на разходите за охраната им.

Меган, известна с ролята си в телевизионния сериал „Костюмари“, може да се завърне към актьорството в САЩ, въпреки че остава неясно как от Двореца биха погледнали на подобно решение.

„Вероятно тя трябва да подбира внимателно ролите си, тъй като е член на кралското семейство. Едва ли ще я видим, например, в твърде разгорещени сцени“, казва кралската биографка Пени Джунър.

Решението на Хари и Меган очаквано стана водеща тема в британските медии, припомня ТАСС. Направено от YouGov допитване установи, че общественото мнение е на страната на двойката. Подкрепата си за Хари и Меган са заявили 45 процента от анкетираните, докато против решението им са гласували 26 процента от участниците.

Източник: nbox.bg