Премиерът Кириакос Мицотакис изрази загрижеността на Гърция от турската политика в Източното Средиземноморие по време на посещението си в Белия дом, както лично пред президента на САЩ Доналд Тръмп, така и публично пред камерите, но той не получи отговора, който очакваше.

Това не е изненадващо, особено като се имат предвид „специалните отношения“ между Тръмп и властелина Реджеп Тайип Ердоган, чието поведение американският президент не само толерира, но на което дори изглежда се възхищава на моменти.
По време на съвместните си изявления пред пресата в Овалния кабинет премиерът многократно се опитваше да представи позициите на Гърция и да се намеси, където може, но опитът му да осигури публична подкрепа от САЩ срещу турските прегрешения изглежда не беше посрещнат благосклонно от Тръмп.
Нежеланието на американския президент да изглежда критичен към Турция ограничава вероятността от намеса на САЩ на най-високо ниво, което би било в полза на Гърция в геополитическото уравнение на Източното Средиземноморие. В тази връзка посещението в Белия дом не даде очакваните резултати. Въпреки това, то предостави възможност за лична среща с лидера на свръхсилата и за представяне на загрижеността на Гърция пред определящите външната политика на Белия дом.
След срещата американски представител заяви, че двамата лидери са имали фантастично сближаване и били на едно мнение по почти всички въпроси – макар и не, очевидно по някои, които са много важни за Атина – признаха еволюцията на Гърция в енергиен център и приветстваха намерение за закупуване на американска военна техника.
Гърция и Кипър получиха активна двустранна подкрепа в Конгреса, отчасти в резултат на сътрудничеството си с Израел. Формиращите външната политика на САЩ – Съветът за национална сигурност, Държавният департамент, Пентагонът, мозъчните тръстове и др. – имаха много по-благоприятен поглед към Гърция през последните години. Мицотакис помогна тази позиция да се укрепи.


В същото време американските политици също стават все по-разочаровани от Анкара, включително заради сделката ѝ с правителството на Либия, базирано в Триполи. Те обаче се държат сдържано, тъй като не искат да виждат страна с размерите на Турция, с важното си географско местоположение, отдалечаваща се от Запада и превръщайки се в „нов Пакистан“.
Основният извод на дипломатическия фронт от срещата във вторник е, че въпреки притесненията на Държавния департамент относно турските ходове в Либия и в изключителната икономическа зона на Кипър и въпреки критичните за Турция реакции и резолюции, приети от Конгреса, Тръмп все още е силен привърженик на Ердоган. И това е опция, която Гърция трябва да разгледа сериозно, когато прави плановете си за бъдеще.
Въпреки това твърденията на опозицията, че срещата е била пълно фиаско, не са оправдани. Тръмп не отхвърли Мицотакис в личен план. Вместо това той сякаш не се съгласи с него в съответствие с възраженията на Гърция относно Турция. Предвид сроковете и кризата с Иран, Мицотакис не може да бъде обвинен, че не се възползва изцяло от забележките на Овалния кабинет, тъй като американският президент, естествено, беше бомбардиран и трябваше да отговори на толкова много въпроси, свързани с Иран и неговия импийчмънт.

Източник: БГНЕС