Ще изпадне ли СЕМ в амнезия за някои факти: Антон Митов е съден за конфликт на интереси, а покровителите му вече имат разработена схема за овладяване на медии?

На 22 януари предстои изборът на нов генерален директор на Българското национално радио (БНР). Анализатори са убедени, че Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере настоящия и. д. генерален директор на държавното радио Антон Митов за титуляр на поста.

Ако името не ви говори нищо, е нормално за вас, но не и за тези, които са на път да овладеят национална медия. Да не забравяме, че освен чисто медиен ресурс, с Постановление 181/2009 г. на Министерския съвет БНР е определено като стратегически обект от значение за националната сигурност. Поради тази причина през септември миналата година нарочно спреният ефир на „Хоризонт” бе разследвана от ДАНС и прокуратурата (вж ТУК и ТУК), наред с опити за политическо овладяване на медията от страна на различни кръгове.

Според анализатори, зад процесите, довели до отстраняването на предишния шеф на БНР Светослав Костов и назначаването за и.д. на напълно безизвестния Антон Митов, надничат социолозите и Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, колкото и да се говореше през септември, че поводът за кризата в БНР е изборът на нов главен прокурор.

Не са малко онези, които виждат у Райчев и Кънчев свързващи елемент между т.нар. соросоиди от лявото и дясното политическо пространство. Служители на БНР споделят, че по коридорите на радиото се говори със страх, че двамата социолози със бизнес проекти използват цялото си влияние, за да бъде избрано протежето им Антон Митов за генерален директор на държавното радио.

Кой е Антон Митов?

Според справка в сайта на БНР, Антон Митов работи в Радиото от 1977 г. Кариерата му е свързана основно с програма „Христо Ботев“. Автор и водещ е на предаванията „Как си ти?“, „Антон Митов шоу“, „Хоризонт на вълните на младостта“. Тежък фен на Рахманинов е. Любима група му е Einsturzende Neubauten (Саморазрушаващи се нови конструкции). Автор е на две пиеси на абсурда, бил е и актьор в радиотеатъра на БНР. На 19 октомври 2019 г. СЕМ го назначи за временен директор на БНР.

Дотук с официалната информация. Ако в СЕМ са имали амнезия или морален дефицит при избора на Митов, то в ерата на интернет „забравата” леко се лекува.

Според медийни публикации с представени документи от съда като доказателство (вж ТУК),  Антон Митов е бил осъден за конфликт на интереси през 2016. Той има потвърдена санкция за скриване на факти от властите с постановления на два състава – от Софийски районен съд и от Административен съд – София. На 17 септември 2016 г. Антон Митов е окончателно осъден на втора инстанция, без право на обжалване. До административната мярка се стига заради факта, че като служебно лице той е скрил от държавата конфликт на интереси. Той е трябвало да обяви влизането си в Управителния съвет на НДФ „13 века България“ към Министерски съвет, тъй като е заемал към този момент и друга публична длъжност. Още в началото на 2015 г. служебни лица в МС установяват административното нарушение и подават сигнал към комисията. Оттам изпращат на два пъти уведомления до Митов да се поправи и да подаде необходимата декларация. Действия от негова страна обаче не последват и институцията образува производство. Налага се той да бъде издирван и призоваван и от СДВР, за да се яви и да бъде уведомен. Митов започва да се жалва и случаят стига Софийски районен съд.

Закононарушението поставя под въпрос как изобщо Антон Митов е годен да управлява БНР, което е стратегически обект от значение за националната сигурност, и национална медия с над 1200 служители, след като не спазва дори елементарни законови изисквания.

Медийни публикации от близкото минало разкриват и други тъмни петна в биографията на Митов. За едно от тях стана ясно преди ден след избирането му за и.д. директор, когато от ръководството на радиото потвърдиха, че е имало пътен инцидент с негово участие със служебен автомобил, около което фактите тънат в мистерия и най-вече имало ли е употреба на алкохол.

Някои поставят и под съмнение дали е спазен правилника на СЕМ при избора му. Антон Митов минава за соросоид и протестър, тъй като е баща на жълтопаветния протестър Борис Митов, който работи в радио „Свободна Европа“. Според публикация на ПИК, именно тази връзка води до кръга, който е предложил Митов на СЕМ – „соросоидната клика на Великова в лицето на Катя Лещанска, Албена Миланова, Даниела Късовска, Мартин Минков с агентурен псевдоним от ДС Максим и др., в което предлагат на поста и.д. шеф на БНР да бъде сложен именно Антон Митов”.

Според служители на радиото неизвестният за широката публика Митов е приближен и на предишния генерален директор Александър Велев, чиито далавери и злоупотреби в момента се разследват от Сметната палата.

Интернет пази и един друг скандал с Антон Митов. Като и.д. директор е назначил отново на шефското място начело на „Хоризонт“ вече пенсионирания Ивайло Савов. Последният беше пенсиониран от подалия оставка Светослав Костов заради навършена възраст, който пък бе един от главните герои в центъра на скандала в „Хоризонт“, обвинил Костов в натиск. Така Савов, който вече и по закон е пенсионер, не само се е върнал на щат в радиото, но и заема мениджърското място на програмния директор Мартин Минков, който пък управляваше досега „Хоризонт“. Този казус сам по себе си плаче за разследване от прокуратурата, СЕМ и медийната комисия в парламента, но видимо в СЕМ не са се трогнали, след като са на път да изберат Антон Митов за генерален директор.

Малко предистория, или как миришат парите в медиите? Как бе регистрирано радиото на съпругата на Андрей Райчев – Виза Недялковя, близка дългогодишна колежка на Антон Митов?

Връщаме се отново на тези, чието протеже се явява Антон Митов, и които усилено лобират за избора му за шеф на националната медия – Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Защото и тук изниква здрава връзка на Митов – съпругата на Андрей Райчев – журналистката Виза Недялкова (Венезия Николова Райчева).

Райчев подарява на съпругата си собствено радио­ „Нет“ (зад фирмите-собственици на радиото тогава надничат имената на рекламния и медиен магнат Красимир Гертгов и на социолозите – бизнесмени Андрей Райчев и Кънчо Стойчев).

Историята на „семейния” подарък започва от 19.01.1999 година, когато  Софийският окръжен съд регистрира „Рекламна агенция Нова-М” ЕООД с предмет на дейност проектиране, реклама, маркетинг и други. ЕООД ”Нова-М” според регистрацията е собственост на Румяна Иванова, родена на 15.09.1929 г. с постоянен адрес с. Калотина, община Драгоман. Агенцията е регистрирана на адрес: град Сливница, ул. „Княз Борис” №5 Заявлението за регистрацията на фирмата е подадено от Борис Евгениев Михайлов, като собственик се посочва Румяна Петрова Иванова, управител – същият Борис Михайлов.

Учредителният устав на дружеството е съставен на 14.01.1999 е подписан и от двамата – собственичката Румяна Петрова и управителя Борис Михайлов. С една малка, но съществена подробност – както самата тя заявява, Румяна Петрова никога не е поставяла своя подпис под какъвто и да е документ свързан с учредяването и собствеността на фирмата. На 15.11.1999 Софийският окръжен съд вписва промени в дружеството, според които заличава рекламната дейност на фирмата и добавя радио и телевизионна дейност, освобождава Борис Михайлов от длъжността управител и на негово място назначава Катя Кънчева Кънчева, която вече е регистрирана като собственик на радио „Експрес”. (По-късно това радио става собственост на тогава гръцката „Нова ТВ” )

На 11.01.2001 г. Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) и на 24.01.2001 г. НСРТ ( сега СЕМ) с решение №15 00 35 издават лицензия на „Нова –М” ЕООД за разпространение на радиопрограма с наименование „Радио Сити”. Лицензията е получена на ръка именно от същата Катя Кънчева. Според лицензията „Радио Сити” се задължава не по-малко от 75% от седмичното програмно време да бъде за актуални предавания с насоченост към инвалиди и други групи в неравностойно положение. С решение № 15-00-35 от 24.01.2002г, СЕМ под ръководството на Маргарита Пешева (свързана с Красимир Гергов) изменя т.1.2. от лицензия № 431-00259 от 11-01.2001 за създаване и разпространение на радиопрограма, както следва: 1.2. ЛИЦЕНЗИРАНИЯТ се задължава да предостави за разпространение програма с наименование „РАДИО НЕТ”.

Междувременно, пак без нейно знание, но с нейния подпис, Румяна Петрова упълномощава Димитър Борисов Панчев да я представлява в дружеството за срок от десет месеца. Пълномощното е заверено от софийския нотариус Мила Енева, която по-късно категорично твърди, че в нейните регистри не съществува името на Румяна Петрова Иванова. Самата Петрова заявява, че не познава Димитър Панчев, който е приятел и съдружник на нейния зет, сръбския граждани Дарко Таминджич (известен, в нарушение на законодателството на РБ през 1997 г. началникът на 5 РПУ МВР му издава разрешение за носене на оръжие), собственик на „Нова телевизия”.

Панчев и Таминджич са регистрирани и в управлението на Нова ТВ и съдружници в „Мултимек филмс”ООД На 15.05.2001 г. Панчев заменя управителката на „Нова-М” Катя Кънчева с Антон Борисов Митов – член на управителния съвет на фондация „Виза” заедно със съпругата на Андрей Венцелов Райчев – Венезия (Виза) Николова Райчева и основния партньор и съдружник на Райчев – Кънчо Марков Стойчев. Антон Борисов Митов е близък приятел и колега на Венезия от времето когато същата работи в БНР, програма „Христо Ботев” в предаването й „Постфактум”, член на УС на Съюза на журналистите „Подкрепа”. По време на делото на Красимир Райдовски срещу Венезия Недялкова за клевета и разпространявяне на неверни факти и обстоятелства, се явява като свидетел в полза на Недялкова.

На 30.11.2001 г. Димитър Панчев като упълномощен управител продава „Нова-М” на регистрираното 15 дни по-рано дружество „Гренобул” ООД с едноличен собственик Атанас Бончев Гогов (Гогов е съученик, близък приятел и съдружник на Андрей Венцелов Райчев във фирмите „Малък вестник” ЕООД – издаване на вестници, и „Скуиз”ООД – проучване на пазари и изследване на общественото мнение, ”Шампионите” ООД – рекламна дейност, ”Пресхолд”ООД – издаване на списания и други периодични издания).

Името на близкия приятел Атанас Гогов излиза и в други компании в съдружие с Андрей Райчев и Кънчо Стойчев:

1.„Болкан Медия груп” – Румяна Гергова – съпруга на Красимир Гергов, Мирослава (Мира) Баджева, Атанас Гогов; 2.”Реформа Адвъртайзинг” – Атанас Гогов, Вера Анреева Райчева, Стела Андреева Райчева, Анна Илза Андвреева Райчева, Мира Баджева; 3.”Алегро плюс” – Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Атанас Гогов; „Пресхолд” (през октомври 2004 претърпява пререгистрация като „Г 03”) – Анрей Райчев, Кънчо Стойчев, Атанас Гогов, Христо Брусарски.

На 06.02.2002 с прехвърлянето собствеността на „Гренобъл” ООД се прекратява участието на 74-годишната Румяна Петрова, отново без нейно знание. Разпределението на реалната собственост на радио „Нет” става следната: 70% собственост на Красимир Петров Гергов, 15% собственост на Андрей Венцелов Райчев и 15% собственост на Кънчо Марков Стойчев.

А каква ще е схемата за Българското национално радио, където по всичко личи, че ще бъде инсталирано тяхното протеже Антон Митов, което пък може да напише и третата си пиеса на абсурда?!