“Всичко е наред”, написа Тръмп в Туитър след ракетните атаки на Иран. Той иска да се прослави като президент, който отново показа на всички – на враговете в Иран и у дома.

След иранските ракетни удари по две американски бази в Ирак Пентагонът все още беше зает с първите оценки, когато върховният главнокомандващ Тръмп написа в Туитър „Всичко е наред“ през нощта и обяви, че в сряда ще има негово обръщение. Макар и пламенен потребител на Twitter, Тръмп, едва ли би дал отбой на алармата по този начин, ако в този момент е имало повод за притеснение или мъка за падналите американци.

Тоест, ако се потвърди, че иранското отмъщение е било сравнително безболезнено за САЩ, тогава Тръмп ще има удобна възможност по отношение на вътрешната политика. Той просто трябва да направи леко патриотично изявление, за пореден път да оправдае убийството на “терориста” Касем Солеймани, като го нарече мярка за предотвратяване на опасност и увери, че той не търси война с Иран и ескалация. Още във вторник Тръмп взе назад думите си, че в отговор на иранските атаки ще последват удари по ирански културни обекти, което би било военно престъпление. “Ако законът така предписва, тогава следвам закона”, каза Тръмп накратко.

Привържениците и рупорите на Тръмп в политиката и медиите отново ще представят демократите, медиите и чуждестранните съюзници с гръмките им предупреждения за нова война в Персийския залив като истерична банда, която е изгубила от поглед интересите на Америка и желае на президента на САЩ само лоши неща. Във вторник демократът, кандидат за президент, Джо Байдън се реши на „обръщение към народа“, което Тръмп дължеше на американците. В него той обвини президента в “опасна некомпетентност” именно с примера на неговата иранска политика.

Защо Зариф нарече възмездието извършено?

Никой не знае това по-добре от самия Джавад Зариф. Нито един представител на иранското ръководство не владее по-добре играта с американските медии и американската вътрешна политика от външния министър. Въпреки това Зариф направи услуга на Тръмп, като заяви в Туитър, че “пропорционалните мерки за самозащита” след убийството на Солеймани вече са “извършени”. Въпреки че няколко часа по-късно, Ислямският революционен гвардейски корпус заяви обратното: тяхното „жестоко отмъщение“ едва сега започва. Въпреки това, без да се намалява значението на изстрелването на предполагаемо двайсет ирански ракети по иракските (!) бази, все още може да се твърди, че поне част от иранското ръководство е заинтересована от деескалация.

Защо? Вероятно в началото Иран искаше да изпусне парата само с бърза демонстрация на военната си решимост, за да може след това спокойно да се подготви за следващия удар. Тръмп и неговите хора, разбира се, ще разпространяват различна версия: американците успешно са вдъхнали страх на Иран от по-нататъшна ескалация. Това се свежда до пресъздаването на „теорията за безумеца“ в международната политика, използвана от Ричард Никсън. Тъй като във Вашингтон има президент, от когото всичко може да се очаква, рискът за враговете на Америка нараства и те проявяват сдържаност.

Техеран е по-близо до целта от всякога

В пряка конфронтация Иран би бил по-слаб от американците. Но той има повече стратегическо търпение, отколкото САЩ при Тръмп, както и от повечето други демокрации. Иранците агресивно ще разпалват антиамериканските настроения в Ирак и ще се възползват от факта, че Тръмп, въпреки че обича големи жестове, продължава да е незаинтересован от военни конфликти на големи разстояния. За Техеран целта за изгонване на американците от съседен Ирак е по-близка от всякога. Принуждаването на Тръмп да засили значително военното присъствие в региона противоречи на тази цел.

Това ще продължат да разясняват на американците здравомислещи политици и коментатори. Но президентът може да разчита на факта, че много негови сънародници първоначално ще приемат различно послание: Тръмп отново показа на всички – иранците, демократите и „дълбоката държава“.

Източник: БГНЕС

………….

Андреас Рос, в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.