Днешното определение на Врачанския окръжен съд може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд

Врачанският окръжен съд днес определи най-тежката мярка за неотклонение постоянно задържане под стража за 17-годишния младеж, обвинен в убийството на 18-годишната А. Р. от село Галиче. Това съобщиха от пресцентъра Окръжен съд – Враца, цитиран от Агенция „Фокус“.

Съдът прецени, че случаят е изключителен и са налице и трите основания за прилагане на тази мярка. От събраните до момента доказателства и направените от обвиняемия самопризнания може да се направи обосновано предположение, че именно той е извършителят на тежкото умишлено престъпление. Наказанието за извършеното от непълнолетния престъпление е от 5 до 12 години „лишаване от свобода“.

Заедно с това съдът отчита, че има реалната опасност обвиняемият да се укрие, тъй като има близки, които живеят в чужбина. Той може да извърши и друго престъпление, защото макар и да е непълнолетен, вече е бил осъждан за две престъпления, включително с наказанието „лишаване от свобода“.

В съдебната зала 17-годишният обвиняем днес заяви: „Разкайвам се за извършеното и много съжалявам“. Служебният му защитник не поиска за него по-лека мярка за неотклонение. Основният мотив на адвоката бе, че с тази мярка ще се предотврати ескалацията на общественото напрежение и ще бъдат защитени правата на обвиняемия. Такова беше и становището на обвиняемия.

Днешното определение на Врачанския окръжен съд може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.

Убийството на 18-годишната Андреа стана в нощта срещу 11 януари. Тялото на момичето беше намерено в бащината й къща. Случаят предизвика обществено недоволство и сериозно напрежение във врачанското село. Хората настояват за ревизия на закона по отношение на предумишлените престъпления, извършени от малолетни при условията на рецедив и особена жестокост, какъвто е конкретният случай.